Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με περιστατικά θρομβώσεων

«Υπάρχει σύνδεση» μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιπτώσεων θρόμβωσης που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του, αποκαλύπτει αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

«Μπορούμε τώρα να το πούμε, είναι σαφές ότι υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Τι προκαλεί αυτήν την αντίδραση, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη (…)» ανέφερε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον EMA, παραπέμποντας σε επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ώρες.

Χθες το βράδυ, βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η ρυθμιστική αρχή υγείας της Βρετανίας ενδέχεται να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου σε νεότερους ανθρώπους εξαιτίας του σπάνιου συνδρόμου που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία που προσέβαλε κάποιους εμβολιασθέντες.

Το ρεπορτάζ του Channel 4 αναφέρει ότι όσον αφορά το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους -κάτω των 30 ετών τουλάχιστον- ένα διαφορετικό εμβόλιο».

Κατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με το σπάνιο αυτό σύνδρομο που έχει καταγραφεί σε 44 περιπτώσεις συνολικά στην Ε.Ε., είπε πως η Επιτροπή παρακολουθεί στενά το θέμα, ενώ με τα έως τώρα στοιχεία, το σπάνιο σύνδρομο φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών.

Ενημέρωσε επίσης πως στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανά συνδεόμενο με το εμβόλιο της ΑstraZeneca.

► O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει πως δεν έχουν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, ωστόσο οι αναλύσεις συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται νέες ανακοινώσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here