Σήμερα η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens-Αμφίβολη η ομαλή διεξαγωγή της

Ο φάκελος «μαύρα ταμεία” της Siemens, μια εμβληματική υπόθεση διαφθοράς με πολιτικοικονομικές διαστάσεις και απίστευτο παρασκήνιο  ανοίγει θεωρητικά σήμερα Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου ύστερα από μακροχρόνια διαδικασία έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η μεγάλη δίκη με 64 κατηγορουμένους, Ελληνες και Γερμανούς και μεγάλο απόντα τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Πρακτικά, όμως, η δίκη αρχίζει με σημαντικά προβλήματα που θέτουν εν αμφιβόλω την ομαλή διεξαγωγή της. Ενα από τα προσκόμματα είναι ότι δεν έχει μεταφραστεί ακόμη το παραπεμπτικό βούλευμα  -αριθμοί 4.500 σελίδες- διαδικασία που απαιτεί και χρόνο και χρήμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να σηκώσει το… βάρος της μετάφρασης  των εγγράφων, καθώς το  κόστος υπολογίζεται σε 90.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι 15 Γερμανοί κατηγορούμενοι, στελέχη της μητρικής εταιρίας, να μην έχουν λάβει αντίγραφα.  Θεωρείται βέβαιο ότι οι συνήγοροί τους θα θέσουν το ζήτημα με την κατάθεση σχετικών ενστάσεων, ενώ το δικαστήριο αναμένεται να απασχολήσει και το θέμα της διερμηνείας.

Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στην δίκη της Χρυσής Αυγής, η αίθουσα όπου έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης, είναι ακατάλληλη αφού δεν μπορεί να υποδεχθεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό δικηγόρων κια μαρτύρων. Η δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα εξευρεθεί άλλη δικαστική αίθουσα δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.

Στο επίκεντρο της δικαστικής διαδικασίας θα βρεθεί η σκανδαλώδης «σύμβαση 8002” που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η σύμβαση προκάλεσε ζημια στον ελληνικο δημόσιο τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

Ως πρωταγωνιστής στη διακίνηση του χρήματος εμφανίζεται ο κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης με 46 εκατ. ευρώ να έχουν κατασχεθεί σε τράπεζες της Ελβετίας. Τα χρήματα στέλνονταν από τους διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, που έχουν απολογηθεί στις ελληνικες δικαστικές αρχές. Ο επίσης κατηγορούμενος Χρήστος Καραβέλας παραμένει άφαντος, ενώ στο εδώλιο θα καθήσει και ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

Για την υπόθεση του ΟΤΕ στο εδώλιο παραπέμπονται:

– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων, για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος

– μια κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here