Αβραμόπουλος: Ευθύνη της Ελλάδας η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων-Μαξίμου: Περισσότερες περιπολίες, ενίσχυση φύλαξης στο Αιγαίο

 

Ολοκληρώθηκε η κυβερνητική σύσκεψή για το μεταναστευτικό που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή και του ευρωπαίου επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου. Σε αυτη, επιβεβαιώθηκε ο στόχος για καλύτερη και αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων ως πρώτης προτεραιότητας επιλογή. Οπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος η αποτελεσματική διαχείριση ων συνόρων είναι ευθύνη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνεδρίαση «παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ειδικότερα στο αποκαλούμενο ανατολικό μεταναστευτικό μέτωπο, που είναι βεβαίως κάτω από απόλυτο έλεγχο».

Ο Επίτροπος σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότερος στην ευρύτερη περιοχή. Της αναλογεί όμως και μία ευθύνη, η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. Με πλήρη επίγνωση της δικής της αποστολής η κυβέρνηση και με τη δικιά μας υποστήριξη είναι βέβαιο ότι το μεγάλο αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης που ήρθε για να μείνει για πάρα πολλά χρόνια αλλά και τα ζητήματα ασφαλείας θα τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής διαχείρισης».

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι με τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι βέβαιο, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης και με την αμέριστη συμπαράσταση της Κομισιόν από το μεταναστευτικό μέχρι την οικονομία η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελεσματική.

Τέλος, έκρινε πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. «Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση και θετική προδιάθεση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος προσερχόμενος ζήτησε «περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη».

«Το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη», είπε συμπληρώνοντας πως έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των υπό συζήτηση μέτρων φέρεται να βρέθηκε μία μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί από τον κ. Κουμουτσάκο που επισκέφτηκε hot spot στη Σάμο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης περιόδευσε προχθές σε Μόρια και Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη από όπου επαίνεσε όσους διαχειρίζονται στα δύο κέντρα κράτησης προσφύγων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, στόχος της Αθήνας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και όχι η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα , η επιτάχυνση στις διαδικασίας για χορήγηση ή μη ασύλου αλλά και η άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων δεν το δικαιούνται.

Οι εξι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας  Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και στην σύσκεψη που ακολούθησε.

Στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Πρωθυπουργό να ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2018- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here