Τσίπρας στη «Προοδευτική Συμμαχία»: Ορατό το σημείο εξόδου από τα μνημόνια-Η σημερινή Ευρώπη των κοινωνικών ανισοτήτων δεν εμπνέει

ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ANDREA BONETTI

Ορατό είναι πλέον το σημείο εξόδου από τα μνημόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Το σενάριο που λείπει – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους». Στην εκδήλωση ομιλητές είναι ακόμη  η Σκα Κέλερ, ο Πολ Μανιέτ και ο Μπενουά Αμόν.

Η κυβέρνηση δεν ενστερνίστηκε τις πολιτικές λιτότητας, υποστήριξε και υπογράμμισε: «Υπερασπιστήκαμε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Η επιλογή μας ήταν από την αρχή να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα, να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση του για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο κανονικότητας και επαναφοράς στην ανάπτυξη και σε ένα σημείο που η έξοδος από τα μνημόνια είναι ορατή και μη αναστρέψιμη», σημείωσε.

«Τη στιγμή που ο νεοφιλελευθερισμός έχει κατακτήσει όλη την Ευρώπη δεν θα πρέπει να σταματήσουμε τον αγώνα να αλλάξουμε την Ευρώπη», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που αποσκοπούν στον τερματισμό των κοινωνικών ανισοτήτων.

Είπε ακόμη ότι ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός αντικατοπτρίζει την αδικία που έχουν βιώσει τα θύματα της οικονομικής κρίσης, που έχουν πάψει να εμπνέονται από την Ευρώπη και εστίασε στην ανάγκη της εκπόνησης ενός σχεδίου μιας Ευρώπης που θα είναι κοντά στους πολίτες της, στη βάση των αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

«Η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δείγματα της απώλειας εμπιστοσύνης», υπενθύμισε έπειτα. Είπε στη συνέχεια ότι ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός αντικατοπτρίζει την αδικία που έχουν βιώσει τα θύματα της οικονομικής κρίσης, που έχουν πάψει να εμπνέονται από την Ευρώπη και εστίασε στην ανάγκη της εκπόνησης ενός σχεδίου μιας Ευρώπης που θα είναι κοντά στους πολίτες της, στη βάση των αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

«Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη», προειδοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός και είπε πως πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της.

«Αξίζει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί και ζητώ την συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων», τονισε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πάρει η Ευρώπη την μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά.

«Η Ευρώπη θα πάρει την μοίρα της στα χέρια της, όταν οι λαοί πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους, όταν θα αφορά όλους τους πολίτες της και όχι κάποιους τεχνοκράτες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος εστιάσε στην ανάγκη φορείς, όπως το Eurogroup να λειτουργουν περισσότερο δημοκρατικά. «Για εμάς εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «μετά από το καλοκαίρι του 2015, για πρώτη φορά αισθανόμαστε δικαιωμένοι που επιλέξαμε να παλέψουμε».

Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) είναι μία κοινή προσπάθεια αρκετών Ευρωβουλευτών που προέρχονται από 3 πολιτικές ομάδες (Ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με σκοπό να αναζητηθούν κοινές λύσεις για μία άλλη Ευρώπη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, με ανάπτυξη και δικαιώματα για όλους και όλες. Έχει έντονη παρουσία στον διάλογο που αναπτύσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς συσπειρώνει Ευρωβουλευτές που αντιλαμβάνονται το αίτημα για προοδευτική αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών, ως βασική προϋπόθεση για έξοδο από την οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Στην Εκτελεστική Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας, μεταξύ άλλων, συμμετέχει και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Γκάμπι Τσίμερ: Στοπ στον Σόιμπλε και στη λιτότητα

Στην παρέμβαση της η επικεφαλής της  Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, τόνισε ότι όλη η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Αναφερόμενη στη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα είπε ότι θα πρέπει να μπει ένα στοπ στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το δόγμα της λιτότητας και να προτάξουμε ένα νέο σενάριο για την ΕΕ. Κάλεσε μάλιστα να κοιταξουμε στις απαρχές της ΕΕ και τις ιδρυτικές της διατάξεις και να σταματήσουμε την κυριαρχία ορισμένων κρατών επί άλλων οικονομικά ασθενέστερων, προτρέποντας σε ένα νέο Μανιφέστο για μια νέα Ευρώπη που θα πει όχι στις πολιτικές λιτότητας.

«Το μέλλον που θέλουμε απαιτεί ανάληψη δράσης τώρα», σημείωσε η Γκάμπι Τσίμερ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here