Αθώοι οι 108 πρόσφυγες για την κατάληψη της πλατείας Σαπφούς

Με τη φράση «Αθώοι! Να πάτε στο καλό» ανακοίνωσε την αθώωση των 108 προσφύγων και δύο Ελλήνων οι οποίοι στις 22 Απριλίου 2018 είχαν προσαχθεί με τις κατηγορίες της παράνομης κατάληψης δημόσιου κτήματος, της στάσης από κοινού και της αντίστασης κατά της αρχής.

Οι αθωωθέντες τότε διαμαρτύρονταν για τη ρατσιστική επίθεση που είχαν δεχθεί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

Να θυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2018, μια ομάδα περίπου 200 αιτούντων άσυλο, μεταξύ των οποίων και οικογένειες με παιδιά, πορεύθηκε από τη Μόρια στη Μυτιλήνη και συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Σαπφούς της πόλης, διαμαρτυρο΄μενη για τις συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης στον καταυλισμό.

Στις 22 Απριλίου, μετά την επίθεση από ομάδες ακροδεξιών ενάντια στους πρόσφυγες, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκεντρωμένη ομάδα των αιτούντων άσυλο τους οποίους και προσήγαγε μαζί με άλλους δυο Έλληνες.

Στις 23 Απριλίου, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των προσαχθέντων με τις κατηγορίες της στάσης από κοινού, της αντίστασης κατά της αρχής και της παράνομης κατάληψης δημοσίου κτήματος.

Κατά τη διάρκεια της οκτάωρης ακροαματικής διαδικασίας οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι οι κατηγορούμενοι δεν πραγματοποίησαν κατάληψη με τη νομική έννοια του όρου, ούτε αντίσταση ή στάση.

Αναγνωρίστηκε έτσι εμμέσως, σύμφωνα με τους δικηγόρους της οργάνωσης ΗΙΑS Greece, που εκπροσωπούσαν τους κατηγορουμένους, το νόμιμο δικαίωμα στη συνάθροιση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here