Οι «άθλιοι» της Αθήνας: Έρευνα του δήμου για τους άστεγους της πόλης

Της ΝANTIAΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

«Πίνω & τσακώνομαι … τι άλλο να κάνω… δεν ξέρεις τι να κάνεις τον χρόνο σου όταν είσαι άστεγος & δεν έχεις δουλειά» Adam K. 55 χρονών, από Πολωνία.

«Εύχομαι στον Θεό να κάνει ζέστη & όχι κρύο» Hasan Α. 66 χρονών, από Βουλγαρία

«Θέλω να πάω να κλέψω να μπω φυλακή ξανά για να έχω στέγη & φαγητό» Σπύρος Θ. 31 χρονών.

Από τα λόγια τους φαίνεται η απελπιστική κατάσταση και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται: Οι νέοι «άθλιοι» της Αθήνας, οι άνθρωποι που έκαναν σπίτι τους το δρόμο έχοντας χάσει δουλειά, ελπίδα και μερικές φορές πατρίδα, μένουν σε πλατείες, πάρκα ή κάποιο εγκαταλειμμένο κτίριο.

‘Ερευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Κρήτης έδειξε ότι ο αριθμός των αστέγων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας φαίνεται να κυμαίνεται από 8.000 έως 9.000, κατατάσσοντάς την πρωτεύουσα στη 13η θέση παγκοσμίως.

Η φτώχεια που επιδεινώθηκε από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους της αστεγίας σύμφωνα με μαρτυρίες των 451 ατόμων που προσεγγίσθηκαν από ομάδα street-workers στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγε ο δήμος Αθηναίων.

Επίσης η χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, οι αυξανόμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, η μη επανένταξη μετά από αποφυλάκιση, οικογενειακά και περιουσιακά θέματα ή σοβαρά ιατρικά και ψυχιατρικά ζητήματα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους στο δρόμο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το το 62% των αστέγων είναι Έλληνες, στην συντριπτική τους πλειονότητα (85,4%) άντρες.

Οι περισσότεροι (57%) είναι μεταξύ 35-55 ετών με τον μικρότερο να είναι μόλις 16 χρόνων.

Μεταξύ των αλλοδαπών αστέγων αρκετοί προέρχονται από Αφρική, Ασία, Μέση Ανατολή αλλά και από Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι πως το 63,4% βρέθηκε να μη διαθέτει κανένα επίσημο έγγραφο.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων οδηγήθηκε στον δρόμο την τελευταία 5ετία (71%) και τον τελευταίο χρόνο το 21,7%. Η απώλεια της εργασίας αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες της αστεγίας, όπως απάντησε το 47% των ερωτηθέντων.

Το 41,2% των αστέγων δηλώνουν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, το 7,3% χρήση αλκοόλ και το 2% και των δύο.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ο τρόπος που καλύπτουν τις βασικές τους καθημερινές ανάγκες. Έτσι, σε ερώτηση για τους τρόπους που βρίσκουν χρήματα αλλά και από επιτόπια παρατήρηση προκύπτει πως το 41,7% επαιτεί.

Κατά την προσέγγιση το 29,7% δήλωσε πως κάποια στιγμή στη ζωή του έκανε φυλακή για χρέη, ναρκωτικά και άλλους λόγους, κάτι που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την τωρινή τους κατάσταση.

Το 29% δηλώνει ότι δεν θέλει να μετακινηθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας. «Μου θυμίζει φυλακή και έχω κάνει 15 χρόνια φυλακή. Δεν το θέλω να περιοριστώ» είπε ο Θεοδόσης Κ. 51 χρόνων στην ομάδα των street-workers.

Οι κυριότεροι λόγοι μη αίτησης για ξενώνα (κάποιοι ήταν τόσο αρνητικοί που δεν δέχονταν ούτε το σχετικό πληροφοριακό φυλλάδιο) είναι οι εξής:

  • Διέμεναν κάπου τη στιγμή της προσέγγισης (φιλοξενούνταν, σε σπίτι χωρίς νερό και ρεύμα) και το προτιμούν από τον ξενώνα.
  • Το πλήθος αλλά και το είδος των δικαιολογητικών που ζητείται για την αίτηση. Είπαν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία με το …εκκαθαριστικό της εφορίας που τους ζητείται αφού δεν κάνουν καν φορολογική δήλωση!
  • Η κακή κατάσταση που επικρατεί στους ξενώνες. Πρόκειται για απάντηση που έδωσαν καταθέτοντας προηγούμενη εμπειρία τους ή περιγραφή που τους έχουν κάνει γνωστοί τους που έχουν φιλοξενηθεί.
  • Η συνύπαρξη με πολλά και διαφορετικά άτομα. Είτε γιατί χρόνια τώρα είναι μόνοι τους και θεωρούν ότι θα χάσουν την ησυχία τους, είτε γιατί είναι πολύ ευερέθιστοι και θα δημιουργήσουν προβλήματα (αντιπαραθέσεις).
  • Η πληρότητα των ξενώνων και η μεγάλη λίστα αναμονής.
  • Περιορισμοί και κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν και να σέβονται κατά τη φιλοξενία.
  • Δεν θέλουν να «χωρίσουν» με σύντροφο ή συγγενή που μένουν μαζί γιατί αυτός δεν μπορεί να φιλοξενηθεί σε ξενώνα καθώς είναι χρήστης, οροθετικός ή έχει άλλο λοιμώδες νόσημα.

«Ο δήμος Αθηναίων, μέσω των κοινωνικών του δομών και με ισχυρές συμμαχίες φορέων, εταιριών και απλών πολιτών, ενισχύει περισσότερους από 25.000 κατοίκους στην πόλη, στηρίζοντας την κοινωνική συνοχή και αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τη μάχη κατά της φτώχειας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας την έρευνα.

 

Ποιος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης» που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) με κονδύλια της Νορβηγίας (95,8%), της Ισλανδίας (3%) και του Λιχτενστάιν (1,2%).

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 2.060.208 ευρώ και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) μέσω της δημιουργίας ομάδας streetwork (Δουλειά στο Δρόμο) και ΜΚΟ.

Η ομάδα, παρείχε βοήθεια που μπορεί να ήταν η προσφορά ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης (όπως τρόφιμα, καθαριστικά, κλινοσκεπάσματα) και η συνοδεία των αστέγων σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες (ιατροφαρμακευτικές, νομικές, σχετικές με έγγραφα αλλοδαπών, για στέγαση σε ξενώνες και υπνωτήρια) κοινωνικών φορέων και Μ.Κ.Ο.

Ένα δεύτερο σκέλος του προγράμματος που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016 αφορούσε στην έκδοση και διανομή 46.368 μπλόκ κουπονιών συνολικής αξίας 1.854.720 ευρώ τα οποία δόθηκαν σε περισσότερα από 3.600 νοικοκυριά, δηλαδή σε 9 χιλιάδες άτομα. Με τα κουπόνια οι ωφελούμενοι είχαν τη δυνατότητα να προμηθεύονται από καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.

Και τα δυο αυτά προγράμματα λειτούργησαν υπό την χρηματοδοτική ομπρέλα του ΕΟΧ, συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, με ένα τρίτο σκέλος του προγράμματος να αφορά την οργάνωση Solidarity Now, πίσω από την οποία δεν είναι άλλος από τον Τζορτζ Σόρος, τον γνωστό “διεθνή επενδυτή” ή καλύτερα κερδοσκόπο. 

Η Solidarity Now, συνεργάζεται  με τον Δήμο της Αθήνας και τις ΜΚΟ PRAKSIS, AΡΣΙΣ, Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού και Μαζί για το Παιδί στο πλαίσιο του Κέντρου Αλληλεγγύης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here