Αthens Pride 2015: Μια γιορτή ισότητας, δικαιοσύνης, αποδοχής και σεβασμού

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Πραγματοποιείται το Σάββατο στην Αθήνα η γιορτή Athens Pride 2015. Στην κεντρική εκδήλωση στη πλατεία Κλαυθμώνος, παρέστησαν η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε οτι η Βουλή είναι ανοικτή σε όλους και σε όλες καθώς και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Στη ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται:

«Το Athens Pride 2015 παίρνει θέση υπέρ της 100% ισότητας, δικαιοσύνης, αποδοχής και σεβασμού για τις λεσβίες, τους γκέι, τα αμφισεξουαλικά και τρανς άτομα (LGBT), καθώς και για κάθε μέλος της ελληνικής κοινωνίας. Σε διαμαρτυρία, παίρνει θέση εναντίον κάθε εκδήλωσης μίσους, διακρίσεων και βίας.

» Το Athens Pride είναι μια γιορτή. Ωστόσο, η Παρέλαση είναι και μία ισχυρή πολιτική πράξη, η απήχησή της οποίας δεν μεταφράζεται μόνο σε αριθμούς συμμετοχής αλλά κυρίως σε ορατά αιτήματα.

» Σας προσκαλούμε όλες και όλους να πάρετε θέση ατομικά ή ομαδικά στη φετινή Παρέλαση, με τα αιτήματά σας γραμμένα σε πλακάτ ή πανό, έτσι ώστε να προκαλέσουμε την ελληνική κοινωνία και την πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική ηγεσία να πάρουν θέση, για μια πραγματική δημοκρατική αλλαγή.»

Και μία συγγνώμη από τους διοργανωτές

Ως απάντηση στις καταγγελίες των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων για χρήση τρανσφοβικού λόγου και παραγκώνιση της τρανς κοινότητας από το φεστιβάλ, το Athens Pride ζητεί συγγνώμη για όποια δήλωση ήταν τρανσφοβική, προτάσσει την ενότητα, παραδέχεται τα λάθη του και ζητά από την τρανς κοινότητα να συμμετάσχει στην παρέλαση του Σαββάτου.

«Δεν θέλουμε να επιχειρηματολογήσουμε, άπαξ και κάποια άτομα νιώσανε άσχημα, όντως το νιώσανε, και λυπόμαστε που έγινε. Πράγματι υπήρχε ακραία ρητορική σε κάποια σημεία» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Τέλης Ράπτης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Athens Pride.

«Προσπαθήσαμε και κάναμε κάποιες κινήσεις να εντάξουμε την τρανς κοινότητα στο φεστιβάλ από τον Μάρτιο, όμως η συνεννόηση υπήρξε προβληματική, χωρίς να θέλω να καταλογίσω μερίδιο ευθύνης μόνο στην άλλη πλευρά. Και οι δυο κάναμε λάθη. Αναγνωρίζουμε στην τρανς κοινότητα τους αγώνες της από το Στόνγουολ μέχρι σήμερα, ως απαραίτητους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Στη συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτική στιγμή της χώρας, είναι απαραίτητες οι συνεργασίες. Θα παλέψουμε για τη σύμπλευση όλης της κοινότητας, να λύσουμε τα κακώς κείμενα, και κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε τις πληγές μας» συμπληρώνει ο κ. Ράπτης.

Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές του Athens Pride επισημαίνουν πως η οργανωτική επιτροπή του Athens Pride διαλύεται μια εβδομάδα μετά το Φεστιβάλ και δεσμεύονται να γίνουν οποίες καταστατικές και γραφειοκρατικές αλλαγές για την πλήρη, αντιπροσωπευτική και ορθή συμμετοχή της τρανς κοινότητας.

Κλείνοντας δε, αναφέρουν: «Με δεδομένο ότι εμείς δεν καταφέραμε να βρούμε τρανς άτομο να συμμετέχει στην επιτροπή, θα θέλαμε ακόμη και την ύστατη στιγμή να μας προτείνουν οι τρανς συλλογικότητες άτομα που θα ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν, ακόμα και άμεσα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here