«Athens Children’s Ballet»: Η Πεντάμορφη και το Τέρας της εποχής μας

Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΡΕΖΗ

Το «Τέρας» της εποχής μας δεν είναι άσχημο. Είναι άγριο όμως. Αναγκάζεται να γίνει Τέρας. «Σημασία έχει να καλλιεργούμε το μέσα μας και να ομορφαίνουμε. Το να είμαστε φιλόδοξοι, σκεπτόμενοι μόνο τα χρήματα, δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να διαλέγεις ακούγοντας και την καρδιά σου και το συναίσθημά σου, σε συνδυασμό με την λογική. Έτσι έρχεται η ανταμοιβή”.

Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, στην Press Publica η δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια του «Athens Childrens Ballet» Χριστίνα Ρόκα.  

Το κλασσικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» αναβιώνει για τέσσερις μόνο παραστάσεις, μέσα από την μορφή του αφηγηματικού μπαλέτου, από την ΜΚΟ «Athens Childrens Ballet», με πρωταγωνιστές 61 παιδιά και εφήβους από όλη την Ελλάδα.  H καλλιτεχνική διεύθυνση ανήκει στην Χριστίνα Ρόκα και η χορογραφία στην Olivia Pickford.

 Μπαίνοντας στην σάλα του «Athens Ballet Center» για να παρακολουθήσουμε μία από τις τελευταίες πρόβες του «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» το πρώτο άκουσμα ήταν τα ρυθμικά βήματα των κοριτσιών, συγχρονισμένα και κοφτά πάνω στο σανίδι, να τονίζουν τον ρυθμό της μουσικής υπόκρουσης και μετά από λίγα λεπτά διακρίναμε τις προτροπές της Χριστίνας Ρόκα, άλλοτε κοφτές, κι άλλοτε ήρεμες, όλες όμως γεμάτες ενθουσιασμό: «είστε ένα», «…να γεμίζετε την μουσική με την κίνησή σας», «πρέπει να λάμψετε…». Ο χώρος είχε χαμόγελα, χρώματα και μυρωδιές από έντονη προσπάθεια, επιμονή και στόχο.

Εξήντα ένα παιδιά εδώ και έναν χρόνο, κάθε εβδομάδα προβάρουν αδιάκοπα τον ρόλο τους, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους. Κάποια από αυτά έρχονται από την επαρχία, από το Κιλκίς, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και οι Κυριακές τους έχουν πρόβες, φιλοδοξία, κίνηση, ενέργεια, έκφραση, ρυθμό, υπό τις κατευθύνσεις της Χριστίνας: «…Ακούτε τα μπάσα, ο ρυθμός σας δεν αλλάζει, κλείστε τα μάτια…Ο ρυθμός είναι που σας κρατάει γειωμένους, μπορεί να έχετε picks, αλλά κρατηθείτε γειωμένοι…». «Μπορείτε να γεμίσετε την κίνηση, το αισθανθήκατε; Αναπνέατε μαζί… Το ζητούμενο είναι να γεμίσετε, να μπει όλο αυτό, η χορογραφία και η κίνηση λίγο πιο βαθιά μέσα σας. Γεμίστε το κοινό σας, πάρτε το μαζί σας!»

Πεντάμορφη και το τέρας

 Η δομή της παράστασης, το αφηγηματικό μπαλέτο που ετοιμάζουν για μας τα παιδιά, ξετυλίγεται σε δύο πράξεις και είναι τόσο εύγλωττο σκηνικά, που μέσα από την κίνηση, τον χορό και εν τέλει την έκφραση ξεκλειδώνεται το παραμύθι «χωρίς να χρειαστεί λέξη», όπως μας αναφέρει η Χριστίνα! «Δεν υπάρχει σκηνή – κλειδί. Είναι το σύνολο, όλο μαζί, δεν ξεχωρίζω τίποτα. Όπως όταν λέω στα παιδιά ότι είμαστε όλοι ένα.»

 Η παράσταση «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» παρουσιάζεται φέτος για 3η χρονιά.

Όπως μας εξηγεί η Χριστίνα Ρόκα, «η τεχνική σε συνδυασμό με το είναι μας και την ψυχή μας είναι το κλειδί που όλα γίνονται! Το αληθινό νόημα του παραμυθιού είναι να αγαπάμε αληθινά, ξέχωρα από την εμφάνιση ή το χρώμα, να είμαστε επίμονοι και να μην τα παρατάμε. Η πρώτη εμφάνιση πολλές φορές μας παραπλανεί. Πρέπει να περιμένουμε, να μην βιαζόμαστε να κριτικάρουμε…»

H Πεντάμορφη και το Τέρας

 

Συζητώντας για το «Τέρας» της εποχής μας, μάθαμε ότι το Τέρας δεν είναι άσχημο, είναι άγριο όμως. Η Χριστίνα Ρόκα είναι συγκεκριμένη: «Το Τέρας αναγκάζεται να γίνει Τέρας. Σημασία έχει να καλλιεργούμε το μέσα μας και να ομορφαίνουμε. Το να είμαστε φιλόδοξοι, σκεπτόμενοι μόνο τα χρήματα, δεν οδηγεί πουθενά. Η ηθική ικανοποίηση είναι σπουδαία, να νιώθουμε χαρά από τις επιλογές μας, αυτές να γεμίζουν την ψυχή μας. Πρέπει να διαλέγεις ακούγοντας και την καρδιά σου και το συναίσθημά σου, σε συνδυασμό με την λογική. Έτσι έρχεται η ανταμοιβή. Τα νέα παιδιά πρέπει να πετύχουν αυτή την ισορροπία, όταν επιλέγουν π.χ. επάγγελμα. Να μην τα παρατάνε. Με την πειθαρχία και την επιμονή να μάθουν να ακούνε την καρδιά τους. Και αυτό είναι η ποιότητα: ίσως μια στιγμή, αλλά μοναδική στιγμή. Το ζήτημα είναι τί θα βγάλεις μέσα από την ψυχή σου…»

Αξιόλογο είναι το γεγονός ότι η ΜΚΟ «Athens Childrens Ballet» εκτός του ότι προσφέρει την ευκαιρία της γνώσης και της εμπειρίας στα παιδιά – εφήβους /χορευτές μέσα από τις παραστάσεις της, επιβραβεύει τα δύο πιο ταλαντούχα από αυτά, με υποτροφία δύο εβδομάδων σε επαγγελματικές σχολές χορού, όπως το «Elmhurst School of Dance» τουBirmingham. «Τα κριτήρια είναι το ταλέντο, η πειθαρχία, η πρόοδος, η σπίθα, το πάθος…» μας λέει η Χριστίνα Ρόκα.

 Η ΜΚΟ «Athens Childrens Ballet» μέσα από την κοινωνική της προσφορά σκορπάει επίσης χαμόγελα και μελωδίες στο«Αμαλίειο Ορφανοτροφείο Θηλέων», στο «Ένα Παιδί ένας Κόσμος» και στο «Στέγη Κοριτσιού Αγία Άννα».

INFO:

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

 

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χριστίνα Ρόκα
Χορογραφία: Olivia Pickford
Σκηνικά: Ξένια Βήτου

 

Ημερομηνίες παραστάσεων: 

Σάββατο 28 Νοεμβρίου, 15:00 & 19:00
Κυριακή 29 Νοεμβρίου, 15:00 & 19:00

 

Θέατρο:

ACS – Athens, Καζαντζάκη και Αγ. Παρασκευής 129, Χαλάνδρι

             (Μετρό Αγ.Παρασκευή)

Τηλ: 210- 6070306 & 210-6070320

 

natalierezis@gmail.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here