Αθάνατη Ελλάδα: καθάρισαν αρχαιολογικό χώρο με ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ!

Ειμαστε για γέλια και για κλάματα….

Πήγε μια δημοσιογράφος να κάνει ρεπορτάζ στα αξιοθέατα της Κορίνθου και όταν πήγε στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου, είδε το χώρο ρημαγμένο και μέσα στα αγριόχορτα και τις καλαμιές. Της έκανε κακή εντύπωση της γυναίκας όπως καταλαβαίνετε. Και ο δήμος Κορινθίων ευαισθητοποιήθηκε άμεσα.  Φρόντισε δηλαδή  αμέσως να καθαριστει ο τόπος.

Το δράμα είναι ότι έστειλε για την «εκκαθάριση» μπουλντόζα.

Τι να τα κάνεις τα αρχαία; Όλοι για τα μπάζα είμαστε όπως φαίνεται….

Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου: Εντυπωσιακά ευρήματα στο φως

 

Απίστευτη καταγγελία. Καθάρισαν αρχαιολογικό χώρο από τα καλάμια με μπουλτοζα

Το αρχαιο λιμάνι  Λεχαίου, ήταν το  επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου,  θαύμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, που αντιγράφτηκε από τους Καρχηδονίους αρχικά και τους Ρωμαίους στη συνέχεια. Πήρε το όνομά του από τον Λέχη, γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα. Βρίσκεται στον Κορινθιακό κόλπο και συνδεόταν με την πόλη της Κορίνθου με μακριά τείχη, συνολικού μήκους 2.300μ. Ανάμεσα στα τείχη, υπήρχε η διάσημη οδός του Λεχαίου. Το λιμάνι, που είχε δύο τμήματα, το εμπορικό και τον πολεμικό ναύσταθμο, ήταν εξ’ ολοκλήρου τεχνητό. Είχε τρεις εσωτερικές λιμενολεκάνες και τρια εξωτερικά λιμάνια. Τα μπάζα από τις εκσκαφές, σωρεύτηκαν σε δύο λοφίσκους, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εσωτερικές λιμενολεκάνες από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, οι οποίοι υπάρχουν ακόμα. Κατά μήκος των λιμανιών κατασκευάστηκαν *πέτρινες προβλήτες,

*μώλοι, κυματοθραύστες, ράμπες, συνολικού μήκους 7χλμ,

*μεγάλος αριθμός αποθηκών και άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων για τους χιλιάδες τόνους εμπορευμάτων (από και προ τις αποικίες της Κορίνθου)

*και στα νοτιοδυτικά   ναυπηγικές εγκαταστάσεις, όπου ναυπηγούνταν τριήρεις για λογαριασμό άλλων πόλεων-κρατών, δημιουργώντας  ουσιαστικά την πρώτη ναυτική πολεμική βιομηχανία

.Η δυναμικότητα των ναυπηγείων αυτών ήταν αναμφίβολα αξιόλογη, αφού το 334 Π.Χ. η Κόρινθος μπορεί να συνεισφέρει στον στόλο τού Μ. Αλεξάνδρου 160 πλήρως εξοπλισμένες τριήρεις, όταν η αντίστοιχη αθηναϊκή συνεισφορά είναι μόλις 20! Στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού υπήρχε η Έπαυλη του Περίανδρου, όπου τοποθετείται το Συμπόσιο των Επτά Σοφών της Ελλάδας, και περικαλλής ναός της Αφροδίτης και του Ολύμπιου Δία. Το λιμάνι του Λεχαίου χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από τον 7ο πΧ αιώνα έως και το 1955, δηλ. για 2655 χρόνια!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here