Συμφωνία 350 δις δολ. για εξοπλιστικά υπέγραψαν ΗΠΑ-Σ. Αραβία-Τα 110 δις θα δοθούν άμεσα για τανκς, αεροσκάφη, PATRIOT

Συνολική συμφωνία μαμούθ 350 δις δολ. για εξοπλισμούς, από την οποία συμβόλαια ύψου ύψους 110 δισ. δολαρίων θα εκταλεσθούν άμεσα,  υπέγραψαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Ριάντ. Είναι το πρώτο ταξίδι του Ντ. Τραμπ στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με το Στειτ Ντιπάρτμεντ, οι πωλήσεις αφορούν διάφορες κατηγορίες όπως ασφάλεια συνόρων και θαλασσών, κυβερνοασφάλεια, εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών και άμυνα απέναντι σε πυραυλικές επιθέσεις.  Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ θα πουλήσουν στης Σ. Αραβία, τανκς, πυροβολικά συστήματα, ελικόπτερα, αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών, καθώς και συστήματα PATRTOT και THAAD.

O πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι με τις συμφωνίες εξασφαλίζονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κι ενισχύεται ο ρόλος τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας απένειμε στον κ. Τραμπ την ανώτατη τιμητική διάκριση του βασιλείου στη διάρκεια συνάντησής τους στο παλάτι.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαλμάν, η επίσκεψη του κ. Τραμπ θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Μετά από τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Τραμπ θα επισκεφθεί το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τις Βρυξέλλες, το Βατικανό και τη Σικελία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here