Αστυνομική βία: Δίκυκλο της ΔΡΑΣΗ χτυπά και διεμβολίζει πεζό!

Τα πεπραγμένα των ομάδων αστυνομικών που κινούνται με δίκυκλα ως άμεσο αντίμετρο σε κινητοποιήσεις πολιτών ήρθαν ξανά στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα, ειδικά μετά τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη, όπου επικεφαλής τους έχει καταγραφεί να καλεί άλλους ειδικούς φρουρούς της ΕΛΑΣ να «πάμε να τους γ….σουμε!» και προσθέτει «θα τους σκοτώσουμε!». Το «φρόνημα» αυτό αποδεικνύεται ότι περιλαμβάνει και πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό, ακόμη και μόνιμη παράλυση πεζών, όπως φαίνεται σε βίντεο που ανάρτησε χρήστης των social media από τα όσα έγιναν την Τρίτη, σε σημείο στο οποίο δεν υπήρχαν συγκρούσεις.

Η πρακτική αυτή δυστυχώς δεν είναι καθόλου νέα και συνδέεται με τις πρακτικές των ομάδων της ΕΛΑΣ που κινούνται με δίκυκλα. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ομάδα ΔΡΑΣΗ είχε αρχικά συσταθεί ως ομάδα ΔΕΛΤΑ και από το 2009 ως την κατάργησή της το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Τόσκα (που ζήτησε να καταργηθεί ξανά για να εκτονωθεί η ένταση στην κοινωνία). Μέχρι τότε, είχε προλάβει να αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στα βιώματα των πολιτών και τα σώματά τους, από την πρώτη επέτειο μνήμης του Γρηγορόπουλου μέχρι τις μαζικές αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ετών.

Από τις δεκάδες περιπτώσεις απρόκλητης ή υπέρμετρης αστυνομικής βίας που εύκολα μπορεί να βρει κανείς στα social media, ξεχωρίζει αυτή του σοβαρότατου τραυματισμού της 61χρονης Αγγελικής Κουτσουμπού, την οποία διεμβόλισαν στην πλατεία Συντάγματος, τον Δεκέμβριο του 2009. «Ο αστυνομικός έτρεχε με τη μοτοσυκλέτα ανάμεσα στον κόσμο τουλάχιστον με ογδόντα χιλιόμετρα», είχε πει ο σύζυγός της. Πρόκειται για μια πρακτική που επειδή στοχεύει την λεκάνη του θύματος, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μόνιμη παράλυση από την μέση και κάτω.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here