Ασπρόπυργος: Η φωτιά σβήνει, οι ευθύνες «καίνε»

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών Ασπροπύργου έχει πλήρως κατασβεστεί, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κάνοντας λόγο για «συντονισμένες προσπάθειες των κρατικών υπηρεσιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα της Περιφέρειας Αττικής και πρώτα απ’ όλα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, παρά τις ειδικές δυσκολίες και τις αντιξοότητες».

«Χαιρετίζουμε τις ηρωικές προσπάθειες που από την πρώτη στιγμή και μέσα σε επικίνδυνες και βεβαρημένες συνθήκες κατέβαλαν οι άνδρες και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Απομένει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της περιοχής και σε κάθε περίπτωση της προστασίας της υγείας των κατοίκων πέριξ του εργοστασίου και είναι πολύ θετικό ότι το Πράσινο Ταμείο εξέφρασε τη διάθεση να προσφέρει στην πολιτεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα απαραίτητα κονδύλια σε αυτή την κατεύθυνση».

Πηγές της Πυροσβεστικής πιθανολογούν εμπρησμό και προσθέτουν ότι τα πυροσβεστικά οχήματα θα παραμείνουν στο χώρο για μια ακόμη εβδομάδα καθώς στην έκταση οι κίνδυνοι αναζωπύρωσης από τα εύφλεκτα υλικά είναι πολλοί.

Το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής της Πέμπτης. Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αναφερόμενη ιδίως στο γεγονός ότι υπήρξαν αιτιάσεις κατά των αρμόδιων φορέων και κατά της Περιφέρειας για μη έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Περιφέρεια Αττικής ουδέποτε υπέδειξε τρόπους πυρόσβεσης και ουδέποτε της ζητήθηκε επισήμως από την Πυροσβεστική υπηρεσία, η συνδρομή για κατάσβεση της πυρκαγιάς με επιχωμάτωση.

Η κ. Δούρου, συμπλήρωσε, προς γνώσιν, όπως είπε, των επαϊόντων και στις κατασβέσεις βιομηχανικών πυρκαγιών, «ότι η Πυροσβεστική δεν προέκρινε τη μέθοδο της επιχωμάτωσης ως απαραίτητη για την συγκεκριμένη πυρκαγιά. Σε περίπτωση που της είχε ζητηθεί, η Περιφέρεια είναι σε θέση – διαθέτει τα μέσα και τα χρήματα- να προχωρήσει σε επιχωμάτωση, συνδράμοντας την Πυροσβεστική», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τόσο του κ. Σγουρού όσο και του κ. Κουμουτσάκου, κατηγόρησαν την περιφερειακή αρχή για ολιγωρία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που έπνιξε με αναθυμιάσεις τις δυτικές συνοικίες.

«Μπορεί η Περιφέρεια να καυχιέται ότι έδωσε 40 χιλ. ευρώ για τη φωτιά ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε επιχωμάτωση γιατί κοστίζει» τόνισε η Χριστίνα Αγγελονίδου, περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα αν η μέθοδος που επιλέχθηκε («της πλήρους καύσης», όπως είπε) ήταν ενδεδειγμένη ώστε να αποφευχθούν οι εκλύσεις βλαβερών ουσιών.

Από την πλευρά τους αξιωματικοί της πυροσβεστικής τονίζουν ότι ο τρόπος πυρόσβεσης δεν εξαρτάται από την υπηρεσία τους καθώς, ιδίως με την επιχωμάτωση, εγείρονται ιδιοκτησιακά θέματα τα οποία δεν μπορούν να επιλύσουν.

Κι ενώ οι ευθύνες για την οριστική κατάσβεση της φωτιάς έξι ολόκληρες μέρες μετά, γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των υπευθύνων, πληθαίνουν τα ερωτηματικά γύρω από τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της επιχείρησης.  Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στην εγκατάσταση έχουν σημειωθεί πυρκαγιές τουλάχιστον τρεις φορές ακόμη. Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, μετά τις πυρκαγιές το εργοστάσιο επεκτεινόταν.

«Οι φωτιές δεν ανάβουν μόνες τους, οι φωτιές ανάβουν είτε από αμέλεια, είτε από εγκληματική δραστηριότητα. Δεν αποκλείουμε τίποτα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι έρευνες είναι σε βάθος και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε συμπεράσματα», υπογράμμισε ο υπουργός.

Επιδοτήσεις και διαγραφές

Από την πλευρά του ο Θωμάς Μπιζάς, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε στην αποκάλυψη ότι η «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» όπως είναι η επωνυμία της εταιρείας, είχε επιδοτηθεί τον Απρίλιο του 2013 με ένα εκατομμύριο ευρώ  ύστερα από απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Μηταράκη, καθώς είχε υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν.3299/04).

Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Οκτώβρη του 2014 η εταιρεία, συμφερόντων Δημήτρη Λαζόπουλου, διεγράφη από το κοινοτικό σύστηµα οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου EMAS, ύστερα από απόφαση της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου, καθώς δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της. Το σύστημα ΕΜΑS αφορά σε ένα μητρώο επιχειρήσεων που υποχρεούνται να παρέχουν περιοδικά περιβαλλοντικές πληροφορίες στον μηχανισμό με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.

Ωστόσο η διαγραφή από τα μητρώα του EMAS μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό σε μια υπόθεση καταστροφής και χάους: Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη. Eπίσης διαπιστώθηκε oτι η επιχείρηση δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία φέρεται να οφείλει μεγάλα χρηματικά ποσά προς τις τράπεζες, ενώ κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2010 και το 2011, έπειτα από έλεγχους των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα.

Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Λαζόπουλος, που παραμένει άφαντος, είχε αναλάβει για ένα περίπου χρόνο -από το Μάιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014- τα ηνία της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ και σύμφωνα με την Επιτροπή Εργαζομένων της εταιρείας οφείλει δεδουλευμένα χιλιάδων ευρώ.

Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι ζητούν να επιληφθεί του θέματος το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να προχωρήσουν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο το πρωί της Παρασκευής. Στην ανακοίνωσή τους ζητούν η διαχείριση του εργοστασίου να περάσει στο δημόσιο, στους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής.

Το θέμα θα συζητηθεί εκτάκτως στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, 11 Ιουνίου. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Εργαζομένων Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ 

Η πρόσφατη φωτιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ» στον Ασπρόπυργο και έπνιξε με τοξικό νέφος όλο το λεκανοπέδιο, φέρνει με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ένα τεράστιο εργοστάσιο ιδιοκτησίας του κ Λαζόπουλου, με εκατοντάδες εργαζόμενους, από τις μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, οδηγήθηκε στην απαξίωση και τελικά στην καταστροφή. Για εμάς τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης, ανεξάρτητα με το πως μπήκε η φωτιά, που ολοκλήρωσε το έργο της καταστροφής, υπεύθυνη για αυτήν την πορεία είναι η ιδιοκτησία που ξεζούμισε τους εργαζόμενους και οδήγησε το εργοστάσιο στον μαρασμό και τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Από τους εκατοντάδες εργαζόμενους των προηγούμενων χρόνων είχαν απομείνει μερικές δεκάδες στα τέλη του Δεκέμβρη του 2014, που απεργούσαμε για σχεδόν τρείς βδομάδες, για την καταβολή των δεδουλευμένων μηνών που μας χρωστούσε η εργοδοσία. Εξαιτίας των κινητοποιήσεων μας, πάνω απο εξήντα συνάδελφοι μας συμβασιούχοι, κατάφεραν να πάρουν (μαζί με τη λήξη της σύμβασής τους) τα δεδουλευμένα τους και αντικαταστάθηκαν αμέσως, με νέα φουρνιά συμβασιούχων. Όμως ακόμη και σήμερα η εργοδοσία συνεχίζει να χρωστάει σχεδόν από 10.000 ευρώ σε δεκάδες εργαζόμενους που δούλευαν για χρόνια με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μετά τις 12 Μαΐου του 2015 απολυθήκαμε οι τελευταίοι 16 εργαζόμενοι και παρέμειναν ελάχιστοι για τη φύλαξη κατά κύριο λόγο των εγκαταστάσεων.

Τώρα είμαστε ξανά στον δρόμο διεκδικώντας ότι τα δικαιώματά μας δεν θα χαθούν μέσα στα αποκαΐδια της φωτιάς.

Απαιτούμε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, την άμεση και πλήρη διαλεύκανση για το πώς μπήκε η φωτιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο. Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, που κατέστρεψαν μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα και έπνιξαν με τους τοξικούς καπνούς της πυρκαγιάς όλο το λεκανοπέδιο.

Διεκδικούμε την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν καπνός οι χιλιάδες των ευρώ που μας χρωστάει η εταιρία του κ Λαζόπουλου. Απαιτούμε από το υπουργείο εργασίας να πάρει μέτρα για να εξασφαλίσει την άμεση και έγκαιρη αποπληρωμή μας.

Ζητάμε να περάσει στα χέρια του δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων η επιχείρηση Γενική Ανακύκλωση ΑΕ, όχι μονάχα για τις θέσεις εργασίας που μπορεί να προσφέρει αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων που είναι πολύ σημαντικό τομέας, δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια ιδιωτών που μοναδικό τους κριτήριο είναι τα κέρδη τους και όχι οι περιβαλλοντικές ανάγκες της κοινωνίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here