Ασφυξία: Περισσότεροι από 12.000 οι πρόσφυγες στη Μόρια, δεν χωράει άλλους-Αιφνιδιασμένη και άπραγη η κυβέρνηση

Ασφυκτική είναι πλέον η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής των νησιών. Οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί και οι αρχές σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Στη Μόρια, οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ξεπεράσει τις 12.000 με χωρητικότητα περίπου 3.000 ατόμων. Ο εκτελών χρέη διοικητής του ΚΥΤ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε να σταθούν. 

Ολα αυτά αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί αλλά και της ανικανότητας της κυβέρνησης να αρθρώσει συνολική και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.

408 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους 73 με ιστιοφόρο σκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης, έφτασαν σήμερα μέχρι τις 12 το μεσημέρι στη Λέσβο. Ανεβάζοντας σε 12.000 τον αριθμό των όσων διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος με υποδομές για μόλις 3.000 άτομα, επεκτείνεται πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε γειτονικά κτήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. (228 τη Δευτέρα, 275 την Τρίτη, 225 την Τετάρτη, 247 χθες Πέμπτη και 408 σήμερα Παρασκευή). Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. Συνολικά δηλαδή στο Βόρειο Αιγαίο από τη Δευτέρα το πρωί έως σήμερα έφθασαν 2.292 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλους νεοεισερχόμενους»

Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Μυτιλήνης, ο εκτελών χρέη διοικητής ενημέρωσε σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που προγραμματίσθηκε να γίνει με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων τοπικών υπηρεσιών την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

Και επικίνδυνες διατυπώσεις από τον περιφερειάρχη

Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης («αντάρτης» της ΝΔ) με δημόσια δήλωση του και δεδομένων των σημερινών μεγάλων ροών σημειώνει: «Έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και την λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά ‘λησμονούνται’ εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;».

Και καταλήγει ο κ. Μουτζούρης: «Απαιτούμε εκ νέου  την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ».

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης μάλλον κάνει ότι αγνοεί ότι η διατύπωση «αποτελεσματική αποτροπή εισόδου των μεταναστών με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών μας»  συνιστά πρόκληση σε πνιγμούς και θανάτους. Στη θάλασσα, όπως έχει διατυπωθεί πολλάκις, δεν είναι δυνατή η «αποτροπή» των λέμβων-φέρετρα χωρίς βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές (για τις οποίες μάλλον ο περιφερειάρχης αδιαφορεί).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here