Ασφαλιστικό – Στα «τάρταρα» στέλνουν τους ανάπηρους

 

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΣΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

 

Αντιμέτωποι με τα «Τάρταρα» είναι δεκάδες χιλιάδες άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, με βάση την πρώτη ανάλυση των αλλαγών οι οποίες νομοθετήθηκαν πρόσφατα και, ήδη, έχουν τεθεί σε ισχύ. Σε συνέχεια των πρώτων δύο δυσβάστακτων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και, πλέον, σε εφαρμογή του 3ου μνημονίου, καθιερώνονται για πολίτες οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού συντάξεις των 100 και 200 ευρώ (!) ενώ τα ηλικιακά όρια για πλήρη συνταξιοδότηση αυξάνονται στο 67ο έτος ακόμη και για ανθρώπους οι οποίοι, μεταξύ άλλων, πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια ή σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οσο και αν οι αλλαγές αυτές φαίνονται απίστευτες, δυστυχώς… είναι αληθινές. Οι «επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)», όπως συμπεριλαμβάνονται στον πρόσφατο νόμο 4334/2015, και οι διατάξεις του νόμου 4336/2015 («Συνταξιοδοτικές διατάξεις- Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας») ήδη προκαλούν σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία βαρύτατα πλήγματα στο καθεστώς και τους όρους συνταξιοδότησης των ατόμων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους οι οποίοι έχουν την φροντίδα τους.

Μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις που δέχθηκαν από το 2010 και μετά, ελέω των πρώτων δύο μνημονίων, με την πρόσφατη συμφωνία προκαλείται σε ένα μεγάλο βαθμό η πλήρης ισοπέδωση των δικαιωμάτων που τους είχαν απομείνει. Παρά τις προβλέψεις του Συντάγματος και τη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ, οι δυσμενείς αλλαγές που ήδη έχουν έρθει για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών συνοψίζονται στις εξής:

Συντάξεις των 190 ευρώ

Με βάση τις διατάξεις του πρόσφατου ν. 4334/2105, η εφαρμογή των νέων βασικών και αναλογικών συντάξεων αφορά και στα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και τους υπολοίπους, έτσι και για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων η κατώτατη σύνταξη διαμορφώνεται στα 392,7 ευρώ το μήνα. Εάν μάλιστα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, το ποσό μειώνεται ακόμη και μέχρι τα 196 ευρώ το μήνα, αφού η «ποινή» για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το όριο ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση (δύνανται έως και 5 χρόνια νωρίτερα) αυξήθηκε στο 10%, χωρίς εξαιρέσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με νομικούς ειδικευμένους στην Κοινωνική Ασφάλιση, όταν τα χρόνια ασφάλισης είναι λίγα και χαμηλές οι αποδοχές, το ποσό που θα δικαιούνται αρκετοί πολίτες αυτών των κατηγοριών, θα φτάνει ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ το μήνα.

Στα 67 και οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις

Με βάση τις διατάξεις του νόμου 4336/2015 εξαιρούνται από το ηλικιακό κριτήριο των 55 ετών για χορήγηση πρόωρης συνταξιοδότησης ακόμη και άτομα τα οποία, λόγω των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν, είτε δεν δύνανται να εργάζονται για πολλά χρόνια, είτε πολύ δύσκολα θα φτάσουν πάνω από 60ο έτος της ηλικίας τους! Στις κατηγορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται οι παραπληγικοί – τετραπληγικοί, οι πάσχοντες από μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, αιμορροφυλία τύπου Α και Β, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμη και οι έχοντες υποστεί μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μυελού των οστών καθώς και οι έχοντες υποστεί ακρωτηριασμό δύο άκρων. Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας στα 62 για πρόωρη και στα 67 έτη για πλήρη συνταξιοδότηση έχουν εξαιρεθεί μόνο οι μητέρες ατόμων με αναπηρία και οι ασφαλισμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Ταυτόχρονα, μεγάλη αδικία προκαλεί το γεγονός ότι στις «εξαιρέσεις» ανήκουν οι συνταξιούχοι αναπηρίας του Δημοσίου (γεγονός, φυσικά, το οποίο προκαλεί προβληματισμό έντονο σε σχέση με το «πώς» σκέφτηκε ο νομοθέτης και προχώρησε σε αυτό τον παραλογισμό).

Και «κούρεμα» επιδομάτων έως 60%;

Επίσης, σύμφωνα με την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις δεσμεύσεις της νέας συμφωνίας, οι οποίες δεν έχουν αφήσει στο απυρόβλητο και τα επιδόματα αναπηρίας/προνοιακά επιδόματα, τα οποία αποτελούν τη μόνη οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, η οποία συνδέεται με το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την ίδια την αναπηρία. Συγκεκριμένα, μία από τις δεσμεύσεις του νέου μνημονίου αφορά στη μείωση 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα (ΕΚΑΣ, ΑμεΑ, τέκνων, δήμων κ.λπ.) από το 2016. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η σχετική δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Συνεπώς μία μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ της δαπάνης για επιδόματα, θα φέρει μία περικοπή τους κατά 60%!

Επισημαίνεται ότι οι θέσεις της ΕΣΑμεΑ ήδη έχουν γίνει γνωστές στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, με επιστολή η οποία παραδόθηκε αρμοδίως στις Οκτωβρίου από τον πρόεδρο της Γ. Βαρδακαστάνη και τον γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Χρ. Νάστα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμιά παρέμβαση δεν έχει υπάρξει. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, δεσμεύτηκε μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης του ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση με την «τρόικα» (ή «κουαρτέτο» ή «θεσμούς») με στόχο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here