Ασφαλιστικό Πινοσέτ: Μεσάνυχτα κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή το σχέδιο διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης

Νύχτα κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη θέσπιση νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων θα ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι και πρωτοασφαλιζόμενοι στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, που θα είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν είχε εκφράσει ενστάσεις στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη λόγω του σοβαρού αντίκτυπου που φέρει στο δημόσιο χρέος της χώρας.

Πηγή της Κομισιόν μιλώντας στο Euractiv, είχαν επισημάνει πως οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν ήταν ενθουσιασμένοι» με το σχέδιο της κυβέρνησης. Εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως η τρύπα στα δημόσια ταμεία από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών θα μπορούσε να φτάσει και τα 70 δισ. ευρώ τις επόμενες δεκαετίες.

Είχαν υπογραμμίζει επίσης πως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν ήταν μέρος των μεταρρυθμίσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης. Σημειώνεται πως η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά εάν μια μεταρρύθμιση έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, τότε μπορεί να παρέμβει εκδίδοντας μια προειδοποίηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο στην ασφάλιση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα ιδρυθεί, υπάγονται προαιρετικά και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι ήδη ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχουν γεννηθεί από 1ης.1.1987. Οι εισφορές και οι εν γένει πόροι του ΤΕΚΑ θα τοποθετούνται σε χρηματοπιστωτικά μέσα και ακίνητα

Στο νέο ασφαλιστικό οι σίγουρα κερδισμένες είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται εισφορές.

Σε σχέση με την κρατική εγγύηση, ορίζεται ότι κατά το χρόνο επέλευσης των καλυπτόμενων κοινωνικοασφαλιστικών κινδύνων το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης. Ως ελάχιστη ανταποδοτική μηνιαία επικουρική σύνταξη νοείται το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που υπολογίζεται στη βάση της πραγματικής αξίας του συνόλου των καταβληθεισών εισφορών, όπως αυτές απεικονίζονται λογιστικά στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων κατά το χρόνο επέλευσης των καλυπτόμενων κοινωνικοασφαλιστικών κινδύνων.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να εισαχθεί προς συζήτηση και επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές το κοινοβουλίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here