Στις 15 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη της Siemens για το μαύρο πολιτικό χρήμα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Στις 15 Δεκεμβρίου θα συνεχιστεί η πολύκροτη δίκη για τη σύμβαση  8002 του ΟΤΕ με τη  Siemens που ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή  ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση η οποία συνδέεται ευθέως με τα περίφημα «μαύρα ταμεία”της  γερμανικής εταιρίας και τη διακίνηση «μαύρου πολιτικού χρήματος στο μεγαλύτερο φάσμα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Είναι η πρώτη δικογραφία, από το σύνολο των υποθέσεων της Siemens που φθάνει στο ακροατήριο με την ελπίδα για περαιτέρω αποκαλύψεις ονομάτων πολιτικών που έλαβαν χρήματα από την Siemens. Μεγάλο απών από το εδώλιο, ο ιθύνων νους της διαδικασίας των «ωφέλιμων πληρωμών” όπως αποκαλούνταν οι μίζες, Μ. Χριστοφοράκος, ο οποίος απολαμβάνει την «ασυλία” του στη Γερμανία. 

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν από το πρωί κατάμεστη από κόσμο, κατηγορούμενους και συνηγόρους. Από τους συνολικά 64 κατηγορούμενους οι  30. Ανάμεσά τους, ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος που κατηγορείται για το 1 εκ δολάρια που έλεβε ως προεκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής. Οι ιδιώτες, χρηματιστές και επιχειρηματίες, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Λέτσας.

Στο εδώλιο ήταν και το πρώην τραπεζικό στέλεχος Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ο οποίος είναι κρατούμενος για άλλη υπόθεση προμήθειας εξοπλιστικών, ενώ απών είναι ο άλλοτε υφιστάμενός του Φάνης Λυγινός.

Παρούσα, επίσης, ήταν η Μαρία Καραβέλα σύζυγος του καταζητούμενου, πρώην στελέχους της Siemens, Χρήστου Καραβέλα  έχει διαφύγει από την Ελλάδα και δεν εκπροσωπείται καν στο δικαστήριο. Οι Γερμανοί κατηγορούμενοι, στελέχη της Siemens, που φέρονται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση, δεν κάθισαν στο εδώλιο. Ολοι εκπροσωπούνται από Έλληνες δικηγόρους ενώ η πλειονότητα έχει διορίσει και Γερμανούς συνηγόρους υπεράσπισης.

Διακοπή τη δίκης για 15 Δεκεμβρίου

Για τρεις κατηγορούμενους δηλώθηκε ότι έχουν αποβιώσει. Δύο εκ των κατηγορουμένων, δήλωσαν ότι δεν έχουν δικηγόρους και το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων.
Η διαδικασία διεκόπη προκειμένου να προσέλθει Γάλλος μεταφραστής για τον κατηγορούμενο κ. Όσβαλντ, πράγμα που δεν έγινε. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.

Η περιβόητη σύμβαση  8002 ΟΤΕ-Siemens και η ζημιά των 70 εκ. ευρώ

Στο επίκεντρο της δικαστικής διαδικασίας θα βρεθεί η σκανδαλώδης “σύμβαση 8002” που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η σύμβαση προκάλεσε ζημια στον ελληνικο δημόσιο τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

Ως πρωταγωνιστής στη διακίνηση του χρήματος εμφανίζεται ο κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης με 46 εκατ. ευρώ να έχουν κατασχεθεί σε τράπεζες της Ελβετίας. Τα χρήματα στέλνονταν από τους διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, που έχουν απολογηθεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here