Ξεκίνησε η Επιτροπή επαχθούς χρέους-Νέο βίντεο της Βουλής

ΦΩΤΟ: INTIME

Ξεκίνησαν σήμερα κι επισήμως οι εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στη Βουλή.

Τις εργασίες άνοιξαν η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο επιστημονικός συντονιστής και επικεφαλής της διεθνούς ομάδας Ερίκ Τουσέν.

«Σήμερα ξεκινά η ουσιαστική δουλειά», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, «με οργανωμένο, επιστημονικό τρόπο και επεξεργασία όλων των στοιχείων που συνδέονται με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, με σκοπό τον προσδιορισμό του τμήματος ή του ποσοστού του χρέους, για το οποίο θεμελιώνονται επιχειρήματα χαρακτηρισμού του ως επονείδιστου ή παράνομου ή απεχθούς ή αθέμιτου τόσο στη μνημονιακή περίοδο, δηλαδή από το 2010 μέχρι τον Γενάρη του 2015, όσο και στα προηγούμενα έτη».

Μιλώντας για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η σύσταση της Επιτροπής, η κ. Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε  κατ αρχάς, σ΄ένα κύμα και κίνημα  ενθουσιασμού στο λαό, ένα κύμα και κίνημα αλληλεγγύης από τις κοινωνίες άλλων χωρών, ένα κύμα και κίνημα υποστήριξης και στήριξης της Επιτροπής.

«Η δεύτερη αντίδραση», πρόσθεσε, «ήταν ένα κύμα οργής του παλαιοπολιτικού και φαύλου πολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του, εκείνων που ανέλαβαν να τρομοκρατούν το λαό και την κοινωνία με φόβητρο το χρέος, αλλά και να προπαγανδίζουν μνημονιακές πολιτικές σκανδαλώδους εξυπηρέτησης δανειστών σε βάρος των ζωτικών κοινωνικών αναγκών και να εξαπατούν το λαό ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «από τη διαδικασία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η κοινωνία, ο λαός και οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Έχουν μόνο να ωφεληθούν. Ταυτόχρονα, δεν έχει να ωφεληθεί μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Δεν είναι τυχαίο που τα ζητήματα χρέους τίθενται στην ατζέντα του πιο οικουμενικού διεθνούς Οργανισμού, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Ο Ερίκ Τουσέν ανακοίνωσε ότι κλήθηκε  από το Βασκικό Κοινοβούλιο και συζήτησε «για το παράδειγμα της Ελλάδας». Όπως ανέφερε, «μέσα στο 2016 πιστεύουν ότι θα ξεκινήσουν κι εκείνοι μία Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου».

«Η ελληνική πρωτοβουλία μεταφέρεται και σε άλλες Ηπείρους. Στην Αργεντινή την προηγούμενη Τρίτη ιδρύθηκε κοινή Επιτροπή Βουλής και Γερουσίας που θα πραγματοποιήσει λογιστικό έλεγχο του χρέους από το 1973 μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Τουσέν.

Το μεσημέρι της Δευτέρας δόθηκε στη δημοσιότητα και το τέταρτο σποτ της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, από το κανάλι της Βουλής.

Στο βίντεο συμμετέχουν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ Αριστείδης Καζάκος και ο Ερίκ Τουσέν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here