Βαρουφάκης: «Πόσο κόστισα;» – Διαφωνώ με ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ε, υπουργοί ήθελαν να νικήσει το «Ναι»

ΦΩΤΟ: ΔΗΜ. ΜΕΣΣΙΝΗΣ

Απάντηση στους επικριτές του και στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με το πόσο κόστισε η περίοδος κατά την οποία διαχειρίστηκε τη διαπραγμάτευση ως Υπουργός Οικονομικών, δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Υπό τον τίτλο «Πόσο κόστισα;» ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης και στο «αφήγημα των νικητών» πως ο Βαρουφάκης βούλιαξε την οικονομία.

Αναποφάσιστος

Ακόμη, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L΄’Echo, δηλώνει αναποφάσιστος, καλεί ωστόσο τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν κανένα από τα κόμματα, που στήριξαν τη συμφωνία, αλλά ούτε φυσικά τη Χρυσή Αυγή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν συμφωνεί με τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαικής Ενότητας.

Εκφράζει την άποψη ότι «το δημοψήφισμα οργανώθηκε για να χαθεί», επικαλείται το γεγονός ότι ματαίωσαν πολλές ομιλίες του υπέρ του όχι και αναφέρει ότι πολλοί υπουργοί ήθελαν επικράτηση του Ναι, αλλά δεν μπορεί να εντάξει σ΄αυτούς και τον Αλ. Τσίπρα.

Δεν αποκλείει την δημιουργία ενός δικτύου Ευρωπαίων πολιτών, καταλογίζει μεσαιωνικές αντιλήψεις στη Γερμανία και τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι κατέπνιξαν την Ανοιξη της Αθήνας.

Το άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών

Μετά τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησής μας, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, το «αφήγημα των νικητών» έχει ως εξής: Στα τέλη του 2014 η ελληνική οικονομία ανέκαμπτε. Αν ο λαός δεν «έσφαλλε» εκλέγοντάς μας, η ανάκαμψη θα συνεχιζόταν και το Μνημόνιο σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν.

Ομως η διαπραγματευτική στάση που κράτησε η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στους δανειστές, με πρωταγωνιστή τον υπογράφοντα, βούλιαξε την οικονομία ξανά στην ύφεση και εξανέμισε το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που με τόσο κόπο είχε δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Ευτυχώς», την ύστατη στιγμή ο πρωθυπουργός έκανε πίσω, αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών που κόστισε στη χώρα από 20 μέχρι και 90 δισ., και έσωσε την παρτίδα, ίσως και την πατρίδα.

Δεν είμαι όμως «καλός πολιτικός», καθώς επιμένω να λέω την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν ανέκαμψε επί υπουργίας μου. Οπως βεβαίως δεν υπήρξε καμία ανάκαμψη το 2014 επί ημερών των κ. Σαμαρά – Χαρδούβελη.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης «στόχος της κυβέρνησης ήταν μια συμφωνία που να είναι βιώσιμη και να μην ξαναφέρει τη χώρα στα πρόθυρα νέας χρεοκοπίας μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια μετά». Και συμπληρώνει:

«Δεν θα συνηγορήσουμε» είπα στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, «σε άλλο ένα μεσοπρόθεσμο αδιέξοδο μόνο και μόνο για να πάρουμε 7,1 δισ. τώρα και να τα δώσουμε στο ΔΝΤ».

Τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ δεν τα «έχασα» γιατί ήταν ένα ποσό σε ομόλογα που ποτέ δεν ήλεγχε το ελληνικό κράτος έτσι κι αλλιώς και τα οποία η τρόικα θα αποφάσιζε πώς θα τα διαθέσει στις τράπεζες, είτε έμεναν στο ΤΧΣ είτε τα μετέφεραν στην ευρωπαϊκή μητρική του, το ΕΤΧΣ, και μετά ξανά στο ΤΧΣ (όπως θα κάνουν τώρα)

Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη δεν ήθελαν να παραδεχτούν ότι το 2012 υποτίμησαν το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία συρρικνώνουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Ετσι, περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να φορτώσουν και αυτήν την εγκληματική αστοχία τους στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: τα capital controls που εκείνοι επέβαλαν τα επικαλούνται τώρα, ψευδώς, ως τον λόγο για τον οποίο οι τράπεζες χρειάζονται όχι 10 αλλά 25 δισ.

Ενας γρήγορος απολογισμός αποδεικνύει ότι ο επιπρόσθετος δανεισμός που προσέθεσε η εξάμηνη διαπραγμάτευσή μας στα ήδη συμφωνημένα της τρόικας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι… μηδενικός.

Αναφορικά με το πόσο κόστισε ο σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γκλεν, αναφέρει: «Πολύς λόγος έχει γίνει για τους συμβούλους μου. Αξίζει μια ματιά στο πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό: ακριβώς μηδέν! Κανείς σύμβουλός μου δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα!»

Η συνέντευξη στην Βελγική L’ Echo

Αναποφάσιστος ως προς το ποιο κόμμα θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα L’ Echo ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Ωστόσο επειδή, όπως αναφέρει, αισθάνεται υπεύθυνος έναντι των 140.000 ψηφοφόρων που του έδωσαν σταυρό προτίμησης στις προηγούμενες εκλογές, τους συνιστά να μην ψηφίσουν κανένα από τα κόμματα που υποστήριξαν την συμφωνία με την Ευρωζώνη, αλλά ούτε και τη Χρυσή Αυγή.

Ερωτώμενος γιατί δεν κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές ο κ. Βαρουφάκης απαντά ότι αυτό οφείλεται στο ελληνικό εκλογικό σύστημα που επί της ουσίας δεν επιτρέπει την εκλογή ανεξάρτητων βουλευτών. Αναφέρει ακόμη πως δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέο κόμμα αποκλειστικά και μόνο για να βρεθεί και πάλι στην Βουλή, αλλά ούτε και να συνεργαστεί με κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Ενότητα, με των οποίων τα προγράμματα δηλώνει ότι δεν συμφωνεί.

Ο πρώην υπουργός επαναλαμβάνει στη βελγική εφημερίδα την άποψή του ότι το νέο πρόγραμμα για την ελληνικη οικονομία δεν θα επιτύχει, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα διατυπώνει την άποψη ότι «οργανώθηκε για να χαθεί», ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση την υπογραφή μίας κακής συμφωνίας, με πρόσχημα την βούληση του ελληνικού λαού. Αντίθετα προς τις προσδοκίες αυτές ο ελληνικός λαός δεν υποχώρησε και απέρριψε τη σύναψη συμφωνίας, τονίζει ο κ. Βαρουφακης. Προς επίρρωση δε των λεγομένών του υποστηρίζει ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να μιλήσει σε πολλές συγκεντρώσεις υπέρ του «Οχι», τελικά όλες οι ομιλίες του ακυρώθηκαν. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη επιθυμούσαν την επικράτηση του «Ναι», χωρίς, όμως, να δηλώνει βέβαιος ότι την ίδια άποψη είχε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Δίκτυο Ευρωπαίων πολιτών

Ως προς τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει πως επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι ανησυχούν για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Καταλογίζει μεσαιωνικές αντιλήψεις στη γερμανική πολιτική ηγεσία ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Eurogroup.

Όπως λέει, στόχος του είναι να συνενώσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων αισθάνονται ότι τους αφορούν αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να μελετήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εκδημοκρατιστεί η λειτουργία της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς τέλος αν στόχος του είναι η δημιουργία ενός κόμματος πανευρωπαϊκής εμβέλειας ο κ. Βαρουφάκης απαντά πως δεν το αποκλείει, σημειώνοντας όμως ότι πολλά θα πρέπει να συμβούν ως τότε. Καταλήγοντας ο τέως υπουργός αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι κατέπνιξαν την «Άνοιξη της Αθήνας» και ότι εν τέλει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν σκληρή διαπραγμάτευση ως και την τελευταία στιγμή, τελικώς δεν εφαρμόστηκε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here