Art is in the air…

 

Της ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα έργα τέχνης του δρόμου, οι δημόσιες τοιχογραφίες και τα γκραφίτι είναι έργα που απευθύνονται σε όλους μας και μεταβάλλουν διαρκώς την όψη της πόλης. Αυτή τη δημόσια τέχνη ακόμη και όταν δεν είναι ακριβώς του γούστου μας την υπερασπιζόμαστε γιατί μας ενδιαφέρει η αμεσότητά της. Αυτό υποστηρίζει η ομάδα st.a.co.Ποιοι είναι και ποια είναι δράση τους;

 

Τι είναι η ομάδα St.a.co. street art conservators, πότε δημιουργήθηκε και πώς λειτουργείτε;

Η ομάδα st.a.co. δηλαδή street art conservators, συντηρητές έργων τέχνης του δρόμου είναι μια ομάδα από συντηρητές, φοιτήτριες, φοιτητές και καθηγητές του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, μαζί με λίγες μαθήτριες και μαθητές και φίλους, με κοινό το ενδιαφέρον μας για την τέχνη του δρόμου, τη μελέτη και τη διατήρησή της, Δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2012 και λειτουργούμε συλλογικά.

Είστε συντηρητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων με στόχο την προστασία και συντήρηση των έργων τέχνης του δρόμου, της street art, των graffiti. Πώς γίνεται η επιλογή αυτών των έργων; Ποια κριτήρια υπάρχουν;

Η επιλογή των έργων με τα οποία θα ασχοληθούμε γίνεται με κριτήριο την αισθητική και την ιστορική τους αξία σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, επίσης ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης διατήρησής τους. Δηλαδή μπορεί να επιλέξουμε να επέμβουμε πρώτα σε ένα έργο που ενδέχεται την επόμενη ημέρα να μην υπάρχει. Ακόμη μπορεί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον μας έργα που παρουσιάζουν ιδιαίτερες φθορές και δυσκολίες ή έργα που είναι από έναν ασυνήθιστο συνδυασμό υλικών.

Συγκεντρώνεστε ως ομάδα και επεμβαίνετε πάνω σε ένα έργο; Πώς γίνεται η ακριβής διαδικασία;

Η ομάδα επικοινωνεί συνεχώς με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωνόμαστε για νέα έργα, φθορές, επεμβάσεις. Όλοι κινούμαστε στην πόλη, περπατάμε και βρίσκουμε σημεία ενδιαφέροντος. Τα συζητάμε και αποφασίζουμε σε ποια περιοχή θα γίνει η επόμενη βόλτα ή και με ποιο έργο θα ασχοληθούμε. Προηγείται μια συνήθως σύντομη διαδικασία τεκμηρίωσης, όπου καταγράφονται διάφορα στοιχεία για τη τα υλικά κατασκευής του, το είδος και την έκταση των φθορών του κτλ. Άλλες περιπτώσεις είναι απλές ενώ άλλες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και απαιτούν συστηματική μελέτη.

Θεωρείτε τα έργα του δρόμου σημαντικά; Συνιστούν ένα νέο ανοιχτό χώρο ζωής στην πόλη;

Τα έργα τέχνης του δρόμου, οι δημόσιες τοιχογραφίες και τα γκραφίτι είναι έργα που απευθύνονται σε όλους μας και μεταβάλλουν διαρκώς την όψη της πόλης. Αυτή τη δημόσια τέχνη ακόμη και όταν δεν είναι ακριβώς του γούστου μας την υπερασπιζόμαστε γιατί μας ενδιαφέρει η αμεσότητά της και η δυνατότητα που προσφέρει σε όλους να έρθουν σε επαφή με ένα μέρος της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.
Τα θεωρούμε λοιπόν τόσο σημαντικά ώστε να διαθέτουμε τουλάχιστον μια μέρα από το Σαββατοκύριακό μας όλο το χρόνο και να ασχολούμαστε και αρκετές ώρες μέσα στην εβδομάδα για την ενημέρωσή μας, την επικοινωνία μεταξύ μας, την επεξεργασία του υλικού μας, το διάβασμα για τα υλικά και τις τεχνικές συντήρησης παρόμοιων έργων χωρίς να έχουμε οικονομικό αντάλλαγμα.

Συνήθως προστατεύετε δημόσια έργα στο κέντρο της πόλης;
Ναι.

Ο κόσμος έχει εκτιμήσει την αισθητική και καλλιτεχνική αξία αυτών των έργων ή έχουμε δρόμο ακόμη;

Ο κόσμος, στον οποίο βρισκόμαστε και εμείς, έχει σε γενικές γραμμές εκτιμήσει αυτού του είδους την τέχνη που οικειοποιείται τους τοίχους ως καμβά της. Φυσικά υπάρχει η γνωστή και σεβαστή δυσαρέσκεια για το τρελό τάγγινγκ που γίνεται παντού τα τελευταία χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι εμείς πια βρίσκουμε μεγάλο ενδιαφέρον και σε αυτό και με όσους ανθρώπους είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε νομίζω ότι σε μεγάλο ποσοστό τους πείσαμε ότι πέρα από το ωραίο της συμμετρίας και των κυρίαρχων προτύπων υπάρχει και το ωραίο και αληθινό.
Η αισθητική και καλλιτεχνική αξία αυτών των έργων έχει εκτιμηθεί αρκετά από πολλούς. Υπάρχει βέβαια και η ιστορική τους αξία που εμάς ως συντηρητές μας απασχολεί ιδιαίτερα. Η εικόνα αυτής της πόλης σήμερα δεν είναι μιας χαρούμενης ανοιχτής γκαλερί με ψαγμένους καλλιτέχνες. Είναι η εικόνα δρόμων με έργα που συχνά φωνάζουν, κάνουν κριτική, σχολιάζουν και μερικές φορές μπορεί και να βρίζουν. Άλλοτε χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της τέχνης όπως την ξέρουμε και άλλοτε όχι. Αυτό είναι ένα καινούριο μνημείο που τουλάχιστον ένα μέρος του οφείλουμε να το διατηρήσουμε.

Μέχρι αυτήν την στιγμή ποιες ήταν οι περιοχές …δράσης σας;

Η ομάδα δραστηριοποιείται κυρίως στην Αθήνα. Μεταξουργείο, Κεραμεικό, Ψυρρή, Σύνταγμα, Εξάρχεια. Όμως έχουμε πλέον μικρή ομάδα στη Θεσσαλονίκη, το Μπρίστολ και περιμένουμε να δραστηριοποιηθεί και ο Βόλος.

Τα επόμενα σχέδιά μας για το μέλλον τι περιλαμβάνουν;

Πολλά. Είμαστε σε φάση ανασυγκρότησης. Προς το παρόν κάνουμε σεμινάρια για τους καινούριους μας φίλους για τη street art και τα ειδικά χαρακτηριστικά της, την παθολογία της και τον τρόπο συντήρησης στο δρόμο. Και εμείς μαθαίνουμε κάθε μέρα από αυτά. Ακόμη έχουμε μια σημαντική τοιχογραφία στην οδό Πειραιώς που το Εργαστήριο Συντήρησης Τοιχογραφίας του Τμήματος Σ.Α.Ε.Τ. έχει αναλάβει τη μελέτη της και οι st.a.co. βοηθούν σε αυτό. Επίσης ετοιμάζουμε τα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία που μέχρι στιγμής έχουν μεγάλη επιτυχία. Και πολλά ακόμα που ελπίζουμε να έχουμε το χρόνο να πραγματοποιήσουμε.

Από www.mikrocosmos.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here