Άρση περιοριστικών μέτρων – Το σχέδιο που προτάθηκε στον πρωθυπουργό για επιχειρήσεις, σχολεία, μετακίνηση

Το σχέδιο άρσης των μέτρων επεξεργάζονται επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, σε ανοιχτή γραμμή με την Πολιτική Προστασία, με υπουργεία και με εμπλεκόμενους φορείς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Για τη διαμόρφωσή του λαμβάνονται υπόψην τα επιστημονικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις  επιχειρησιακές δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους συναρμόδιους φορείς, στάθμισαν όλα τα δεδομένα και χάραξαν τον «οδικό χάρτη» αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τα επόμενα 24ωρα από την κυβέρνηση, ενώ ορισμένες ημερομηνίες είναι ακόμα υπό συζήτηση, ενόψει και του διαγγέλματος του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα.

«Τα στάδια άρσης των μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους 2 ή 3 εβδομάδες ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να παρατηρηθεί η επίπτωση στη διάδοση του ιού», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Εάν φυσικά η καμπύλη της νόσου πάρει και πάλι την ανιούσα, προβλέπεται η συστηματική επανεκτίμηση και αναδιαμόρφωση του προγράμματος.

Ο ΕΟΔΥ έχει συντάξει ήδη την έκθεσή του και την έχει στείλει στον πρωθυπουργό για την τελική έγκριση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ,τα στάδια άρσης των μέτρων θα απέχουν μεταξύ τους χρονικά 2 με 3 εβδομάδες, ώστε μετά από κάθε βήμα να υπάρχει αρκετός χρόνος για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του στη διάδοση του ιού στην κοινότητα.

Παράλληλα με την άρση των μέτρων θα επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου και, σε δεύτερη φάση, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας νοσηλείας και διάγνωσης για το σύνολο του πληθυσμού, σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σημαντικό είναι και το στοιχείο πως όσες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα τηλε-εργασίας θα πρέπει την εφαρμόζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού τους. Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά, με την προϋπόθεση ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα θα παραμείνουν στο σπίτι παρακολουθώντας ηλεκτρονικά τα μαθήματα.

Για την επανεκκίνηση της αγορά θα δοθεί έμφαση στην επαναλειτουργία του κλάδου των εξαγωγών και στην επάρκεια αγαθών για εσωτερική κατανάλωση, με την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου ακόμα και για τις μικρές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, το πρωτόκολλο μετακίνησης θα επικαιροποιηθεί με συγκεκριμένες οδηγίες τόσο για ταξίδια εσωτερικού όσο και μετακινήσεις στο εξωτερικό.

                                              Το σχέδιο  

27 Απριλίου ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία, για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα τις «συναινετικές προσημειώσεις».

4 Μαϊου θα απελευθερωθούν μετακινήσεις για την επικράτεια – εκτός από τα νησιά, αλλά οι δημόσιες συναθροίσεις θα συνεχίσουν να έχουν ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 9 άτομα.

  – 4 Μαϊου θα δοθεί το πράσινο φως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (το όριο θα προσδιοριστεί με βάση τετραγωνικά μέτρα επιφανείας) που θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα.

Θα ανοίξουν επίσης κομμωτήρια, και «σαλόνια» προσωπικής υγιεινής που αρχικά θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής που ισχύουν και σήμερα

11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, με το υπουργείο Παιδείας να θέλει οι πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Ιουλίου

-Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν ξανά το εφετείο και ο Άρειος Πάγος. -Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν πολυκαταστήματα και μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα, που θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (διευρυμένο ωράριο, ένας πελάτης άνα 15 τ.μ)

-Παράλληλα θα ανοίξουν και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο)

-Την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και τα μουσεία καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι -Την ίδια ημέρα αναμένεται να χτυπήσει το κουδούνι και για τους μαθητές γυμνασίου και Α’ και Β’ λυκείου

-Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες καθώς και πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και παιδότοποι. -Στο καλό σενάριο την ίδια ημέρα θα ανοίξουν: -αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ -καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης -επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, με απόσταση έως 1,5 μέτρο .

-Στις 29 Ιουνίου θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα

-Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα τα οποία θα λειτουργούν με  ειδικούς κανόνες για την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό θαμώνων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στις 29 Ιουνίου θα ανοίξουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί, καθώς και επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (1,5 μέτρο για ανοικτό χώρο και 2 μέτρα για κλειστό).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here