Αρνήθηκε να πάρει 1 εκατ. δολάρια απο το Ισραήλ η Νάταλι Πόρτμαν

Η ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν ακύρωσε ταξίδι στη γενέτειρά της, το Ισραήλ, αρνούμενη να παραλάβει ένα βραβείο που λέγεται συχνά και «εβραϊκό Νόμπελ». Η Πόρτμαν επρόκειτο να τιμηθεί ως ισραηλινή, ομως  η ίδια ανακοίνωσε ότι

* «Τα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα που γεννήθηκα, μου προκαλούν αμηχανία στο να συμμετάσχω σε οιαδήποτε δημόσια  εκδήλωση στο Ισραηλ»

(Η Πόρτμαν αναφερόταν έμμεσα στην βία κατά των Παλαιστινίων, 35 από τους οποίους σκοτώθηκαν μέσα στον Απρίλιο στη Γάζα και αλλού)

Η γνωστή ηθοποιός γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ πριν από 36 χρόνια, αλλά σε ηλικια 3 ετών βρέθηκε με τους γονείς της στις ΗΠΑ, όπου και πλέον εγκαταστάθηκαν.

 

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων

Το Ισραήλ δηλώνει ότι κάνει αυτό που πρέπει για την υπεράσπιση των συνόρων του και σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, το Genesis Prize Foundation που θα απένειμε το βραβείο, αναφέρει ότι «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακυρώσει την τελετή που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου»  Το ίδρυμα αναφέρει ότι ειδοποιήθηκε από εκπρόσωπο της Πόρτμαν που είπε ότι: «Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ την θλίβουν ιδιαίτερα και δεν αισθάνεται άνετα με ιδέα της συμμετοχής της σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση στο Ισραήλ». Δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους άρνησης της ηθοποιού.

Το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θαυμάζει την υπέροχη υπόσταση της ηθοποιού και σέβεται το δικαίωμά της να διαφωνεί δημόσια με την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ωστόσο θλίβεται  που η ίδια αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου Genesis στην Ιερουσαλήμ για πολιτικούς λόγους.

Το βραβείο δίδεται από το 2014 σε πρόσωπα ως ένδειξη αναγνώρισης «του έργου τους και της επαγγελματικής τους αριστείας, τα οποία εμπνέουν άλλους μέσα από την αφοσίωσή τους στην εβραϊκή κοινότητα και στις αξίες της». Το βραβείο έχουν αποδεχτεί (δίνοντας εν συνεχεία τα χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς) ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, ο πρώην  δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο γλύπτης Ανίς Καπούρ, ο βιολονίστας Ιτζάκ Πέρλμαν και άλλοι

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here