Αριστείδης Μπελλές: «Ο χρόνος του νερού» με όνειρα και πάθος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Ένας μύθος που υμνεί τη δημιουργικότητα και το καθήκον να ονειρευόμαστε. Οι δύο ήρωές του αγωνίζονται να κατακτήσουν υψηλές κορυφές με την επιθυμία της καταξίωσης και της επιτυχίας στον επιχειρηματικό και στον κοινωνικό στίβο. Ο Ιάσονας, πολύ φτωχός νέος, ονειρεύεται μέσα από τη δύναμη του υγρού στοιχείου να «πιάσει τ’ άστρα!». Ο Αργύρης, με την αμύθητη περιουσία του, προσπαθεί να αποδείξει ότι διαθέτει ηγετικές ικανότητες και ιδιαίτερα προσόντα. Η κοινή τους πορεία στον επιχειρηματικό στίβο, η ανελέητη σύγκρουσή τους, η άνοδος, η πτώση και η επιστροφή, ο ρόλος δύο σημαντικών γυναικών στην πολυκύμαντη διαδρομή τους και η εισβολή του πανίσχυρου οικονομικού παράγοντα στην άλωση των δημιουργημάτων τους πλέκουν μέσα από τους δρόμους της αγάπης και της προδοσίας μια πολυσύνθετη, διδακτική και πρωτότυπη ιστορία. «Ο χρόνος του νερού» του Αριστείδη Μπελλέ, εκδόσεις Λιβάνη.

Ο Αριστείδης Μπελλές γεννήθηκε στη Χίο το 1953.Σπούδασε Οικονομικά στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά. Ιδρυτής, μέτοχος και πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Νηρεύς ΑΕ Ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι επίσης ιδρυτής, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος σε μια σειρά επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους: ασφαλειών, real estate, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τροφίμων, ιχθυοτροφών κτλ.Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).Είναι κάτοχος πολλών βραβείων, μεταξύ των οποίων: Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία, Εξωστρέφειας, Προσφοράς στον Κλάδο της Ιχθυοκαλλιέργειας, Καινοτόμων Προϊόντων, Συμβολής του στην Ανάπτυξη του Νομού Χίου, Συμβολής του στην Προώθηση του Αθλητισμού.Έχει εκπονήσει σειρά μελετών γενικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας επιχειρήσεων. Υπήρξε εισηγητής σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια διαφόρων οργανισμών, πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Ως πρόεδρος του Ομίλου Νηρεύς έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση.

-Ένας επιτυχημένος από διάφορα πόστα επιχειρηματίας, γίνεται συγγραφέας;

Πάνω απ’ όλα είμαι ένας μικρός Δημιουργός. Για την ώρα, κυρίως στο επιχειρείν.
Η συγγραφική μου δραστηριότητα με το βιβλίο μου « Ο χρόνος του νερού», προέκυψε κάτω από την βαθιά μου επιθυμία να περάσω κυρίως στις νέες γενιές κάποιες από  τις επιχειρηματικές μου εμπειρίες και πάνω απ’ όλα τη δύναμη της δημιουργίας και την ανάγκη να βάζουμε υψηλούς στόχους στη ζωή μας, έστω κι’ αν κάποιες φορές αποτυγχάνουμε.

-Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο, είναι ένας μύθος που υμνεί τη δημιουργικότητα και το καθήκον να ονειρευόμαστε.

-Γιατί αυτός ο τίτλος;

Είναι γνωστό ότι το νερό δεν έχει χρόνο. Με τον τίτλο αυτό, προσκαλούμε τον αναγνώστη σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδρομή, που διαχρονικά εξελίσσεται μέσα στη θάλασσα, με απίστευτες συγκινήσεις , με χαρές και λύπες, με υπήνεμα λιμάνια αλλά και τρικυμισμένες θάλασσες, στο δημιουργικό αυτό θαλασσινό ταξίδι. Σ’ ένα ταξίδι, γεμάτο πάθος και δημιουργία.

-Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας;

Βιβλίο πίστης, ελπίδας και υψηλών ιδανικών. Το βιβλίο αυτό , θέλει να παροτρύνει όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που ολοένα και απομακρύνονται από τη γενέτειρα γη, να «πιάσουν τ’ άστρα !» Να κατακτήσουν υψηλές κορυφές.
Να δημιουργούν κάθε μέρα στη ζωή τους, όχι για τις υλικές αξίες, αλλά κυρίως για να αφήσουν το μικρό ή μεγάλο αποτύπωμά τους στον πλανήτη.
Μόνο τότε θα νιώθουν ιδιαίτερα ευτυχείς.
Να παλέψουν για να υλοποιήσουν τα οράματά τους, έστω κι’αν κάποιες φορές οι δυσκολίες τους γονατίσουν.
Δεν θα έλεγα λοιπόν « μόνιμη αγωνία για την επιτυχία και την κορυφή». θα έλεγα , διαρκή προσπάθεια να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας, μέσα από την δημιουργία, στα πλαίσια ενός σοβαρού αξιακού μοντέλου.

-Τα μυστικά της επιτυχημένης διαδρομής;

Πάθος για δημιουργία
Σύστημα αρχών και αξιών
Σεβασμός και αγάπη για τον συνάνθρωπο και
Πείσμα ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα ! Αρκεί να το πιστέψουμε.

-Με τον Ιάσονα ή τον Αργύρη ταιριάζετε ως χαρακτήρας;

Ας αφήσουμε τον αναγνώστη να κρίνει μόνος του, αφού διαβάσει το βιβλίο. Αν και η τριαντάχρονη επιχειρηματική και κοινωνική μου διαδρομή, έχει ήδη μιλήσει…

-Τι θα λέγατε σ’ ένα νέο παιδί που θα ξεκινούσε σήμερα;

Πρώτα απ’ όλα να αποκτήσει παιδεία. Ύστερα , να κάνει αυτό που ονειρεύεται, χωρίς ν’ ακούει ούτε καν τις καλόπιστες σειρήνες του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντός του. Να ακούει μόνο κάθε φορά την καρδιά του.

-Πόσο διδακτικό είναι το βιβλίο σας;

Πιστεύω ότι ο κάθε αναγνώστης, νέος και ηλικιωμένος θα βγάλει πολύ χρήσιμα διδάγματα μέσα από αυτή, την πολυκύμαντη διαδρομή των δύο βασικών πρωταγωνιστών.

-Ποιόν από τους τομείς που διακριθήκατε ξεχωρίζετε;

Φυσικά το επιχειρείν, που είναι το μεγάλο μου πάθος! Αν και τώρα τελευταία, φαίνεται οτι αποκτώ κι’ άλλα  περίεργα πάθη…(φωτογράφος, επίδοξος συγγραφέας κλπ).

-Για όλα φταίει η  μυροβόλος πατρίδα σας;

Ναι. Αυτή η πλανεύτρα φταίει ! Ευτυχώς όμως που ένα πρωί με ταρακούνησε και μου είπε: « Σήκω, φύγε από δώ. Άπλωσε τα όνειρά σου μακριά μου. Εδώ, δεν υπάρχει μέλλον για σένα . Αρκετά σε πλάνεψα με τ’ αρώματά μου !» Περιέργως, άκουσα τη μάνα γη και δεν το μετάνιωσα ποτέ!

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ζουν σ’ ένα ονειρικό κόσμο και υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα . Στη συνέχεια, υπάρχουν και εκείνοι, που μετατρέπουν το ένα στο άλλο….
Μα, αυτό είναι το μεγαλείο της ζωής ! Να ονειρεύεσαι και ύστερα να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.

-Όνειρα στις μέρες μας; Απαγορευτικά;

Κάθε άλλο. Ιδιαίτερα τώρα – στην εποχή της βαθιάς και μακροχρόνιας κρίσης θεσμών και αξιών- οφείλουμε να ονειρευόμαστε ! Να σταθούμε στιβαρά στα πόδια και με σθένος ψυχής, να τολμήσουμε τα ακατόρθωτα. Αυτοί που αγαπούν πραγματικά τη ζωή, οι « τρελοί» και ονειροπόλοι, είναι αυτοί που έχουν αλλάξει τον πλανήτη!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here