Aργυρώ Πιπίνη: Γάτες-προσωπικότητες  της Ιστορίας

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια γάτα. Μια χαρισματική γάτα. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι ιστορικοί τα βιβλία τους, να αποκαλύψουν τις πηγές τους και να μας συστήσουν τις σπάνιες αυτές προσωπικότητες. Και πρώτα απ’ όλα την Ασπασία τη μοναδική, τη σύντροφο ζωής και πιστή σύμβουλο του πολιτικού, στρατηγού και ρήτορα Περικλή. «Περικλής και Ασπασία», της  Αργυρώς Πιπίνη, εκδόσεις Πατάκη.

H Αργυρώ Πιπίνη είναι ηθοποιός και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. Έχει σπουδάσει στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής και στις σχολές θέατρου Π. Κατσέλη και Βεάκη. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια (Exploring Character, Exploring Shakespeare, Σύγχρονο Γερμανικό Θέατρο, studio Τσέχωφ). Διδάσκει υποκριτική (ελισαβετιανό θέατρο, ψυχολογικό ρεαλισμό, κλασική κωμωδία) επί 14 χρόνια σε διάφορες σχολές. Έχει ανεβάσει παραστάσεις με τους μαθητές της στα πλαίσια των σπουδών τους και έχει οδηγήσει τους τριτοετείς σπουδαστές της σχολής Βεάκη (το 2000) στις εξετάσεις τους με το θέαμα: «Παίζοντας Σαίξπηρ και Παίζοντας με τον Σαίξπηρ». Ως ηθοποιός έχει δουλέψει στο θέατρο με πολλούς σκηνοθέτες, όπως η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Ρούλα Πατεράκη, ο Βίκτωρ Αρδίττης, ο Νίκος Χαραλάμπους, ο Χριστόφορος Χριστοφής και άλλοι, παίζοντας κυρίως ρόλους κλασικού ρεπερτορίου. Κυκλοφορούν βιβλία της για παιδιά. Eπίσης ασχολείται με τη μετάφραση παιδικών και εφηβικών βιβλίων, κειμένων για το θέατρο, καθώς και με τη διασκευή κλασικών κειμένων.

Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα μπορεί να κρύβεται μια… γάτα;

Μια χαρισματική γάτα. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Εξ ου και η παράκληση της Ασπασίας να ανοίξουν οι ιστορικοί τα βιβλία και να μας συστήσουν τις σπάνιες αυτές προσωπικότητες.

-Πώς γίνεται αυτό;

Η Ασπασία διατείνεται ότι σκοτεινές δυνάμεις έχουν διαχρονικά αποκρύψει τον ρόλο των μοναδικών αυτών προσωπικοτήτων, οπότε με το memoir της μας καλεί να διαβάσουμε όσα γράφει και να δούμε την ιστορία με καθαρό, καινούριο βλέμμα.

-Και η Μιλήσια σύζυγος;

Η Ασπασία από την Μίλητο είναι αντίζηλος της γάτας Ασπασίας. Τη θεωρεί ‘δεύτερη’ στη ζωή του Περικλή, ‘δεύτερη’ στην αγάπη του, ‘δεύτερη’ στα δικαιώματα.

-Μια Ασπασία… δύο αγάπες;

Μα, ναι. Και ο Περικλής ανάμεσα. Τους αφιερώνω άλλωστε και ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο ― Ασπασία και Ασπασία.

-Μας ταξιδεύετε στην Αθήνα του Χρυσού Αιώνα;

Η Ασπασία είναι ο ξεναγός σ’ αυτό το ταξίδι. Τόσο μέσα από τα δικά της μάτια όσο και μέσα από τα μάτια της Γλαύκας, της καλύτερής της φίλης, γνωρίζουμε τον Φειδία, τον Αλκιβιάδη, τον Ιπποκράτη, μαθαίνουμε τι είναι θεωρικά, εξοστρακισμός και χορηγίες.

-Ποιοι αρχαίοι έγραψαν για γάτες;

Ο Ηρόδοτος, ο πατέρας της ιστορίας, έγραψε ότι οι γάτες λατρεύονταν στην αρχαιότητα.

-Με εικονογράφηση Ιφιγένειας Καμπέρη;

Την Ιφιγένεια τη γνωρίζω πολλά χρόνια ―έχουμε κοινούς φίλους― αλλά η ιδέα της συνεργασίας μας, το προξενιό, όπως λέω, οφείλεται στην Έλενα Πατάκη, και θεωρώ πως το πάντρεμα είναι ιδανικό. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πιο κατάλληλο εικονογράφο για τα Μικρά Γατικά.

-Σε ποια ηλικία απευθύνεστε;

Θα χαρώ αν το βιβλίο διαβαστεί από παιδιά αλλά κι από γονείς και δασκάλους, από λάτρεις τόσο της ιστορίας όσο και των γατιών.

-Μετά την Αγαρίστη έρχεται η Κλεοπάτρα;

Μετά την Ασπασία έρχεται η Κλεοπάτρα η νεότερη, κόρη των αγαπημένων γατιών της βασίλισσας της Αιγύπτου, δώρο μοναδικό, από χρυσάφι πιο πολύτιμο, στον Ρωμαίο στρατηγό και πολιτικό Μάρκο Αντώνιο.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here