Αργύρης Σφουντούρης: «Η μνήμη δεν είναι παρελθόν»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Την Παρασκευή 29 Μαΐου στις 10:30 π.μ στον κινηματογράφο Δαναός, Λ. Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι, θα γίνει η δημοσιογραφική προβολή της συγκινητικής ταινίας «Ένα Τραγούδι για τον Αργύρη» του Stefan Haupt ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με κεντρικό θέμα την διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να σημειωθεί πως η όλη εκδήλωση (κινηματογραφική προβολή και συζήτηση) δεν θα είναι ανοικτή για το κοινό αλλά θα αφορά μόνο τους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης.

Ομιλητές στην συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι ο Αργύρης Σφουντούρης, στο οποίο και αναφέρεται η ταινία (ο Α. Σφουντούρης συναντήθηκε πρόσφατα και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο με τίτλο «Πενθώ για την Γερμανία», η Μαρία Κανελλοπούλου (με καταγωγή από τα Καλάβρυτα)Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Διακομματικής Κοιν. Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Ιωάννης Σταθάς (με καταγωγή από το μαρτυρικό Δίστομο όπως και ο Αργύρης Σφουντούρης), Βουλευτής, μέλος της Διακομματικής Κοιν. Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και η Χριστίνα Σταμούλη Νομικός, μέλος του ΕΣΔΟΓΕ. Συντονισμός : Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος.

H ταινία «Ένα Τραγούδι για τον Αργύρη» είναι η συγκινητική ιστορία της ζωής του Αργύρη Σφουντούρη με φόντο τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, από την Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο μέχρι τη Μεταπολίτευση. Είναι ταυτόχρονα μια ταινία για την αντιμετώπιση του προσωπικού θρήνου ενός ανθρώπου που σε ηλικία 4 ετών έχασε τους γονείς του στη σφαγή του Διστόμου, η πορεία του στο δρόμο της επιστήμης, αλλά και η συνειδητοποίηση του ιστορικού χρέους που είχε για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων.

-Επουλώνονται τα παιδικά τραύματα;

– Οχι. Μεγαλώνοντας και δημιουργώντας, αντέχεις καλύτερα στον πόνο.

-Κλείνουν οι πληγές του πολέμου;

– Για τους ηττημένους, όπως έδειξε το παράδειγμα της Γερμανίας, (υπερ)βολικά γρήγορα. Για τους νικητές, όχι. Δυστυχώς, η άπτερη νίκη δεν μπορεί να πετάξει.

-Μάθατε να ζείτε με το παρελθόν;

– Η μνήμη δεν είναι παρελθόν, είναι σπόρος της σκέψης και του καρπού, θεμέλιο της ζωής.

-Πώς το ξεπεράσατε, πώς δώσατε θετικό νόημα στα έργα σας;

– Δεν το ξεπέρασα. Εμαθα να το αντέχω, να οραματίζομαι και να μάχομαι για μια ανθρωπότητα που δεν παραμένει ουτοπία.

H ταινία θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες στις 11/6/2015 (η επέτειος της σφαγής του Διστόμου είναι 10/6).

Βραβεία της ταινίας

– Βραβείο Κοινού στο 9o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα» (Audience Award, 9thTHESSALONIKI Documentary Festival)

– Υποψήφιο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ στα Ελβετικά Βραβεία Κινηματογράφου Swiss Film Prize nomination forBEST Documentary Film)

– Βραβεiο Κοινού στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Λος Άντζελες (Audience Choice Award, LosANGELES Greek Film Festival)

– Erasmus EuroMedia Medal, European Society for Education and Communication.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here