Αρχές Μαΐου επιστρέφουν οι θεσμοί για έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης-Υπό συζήτηση η μείωση του αφορολόγητου από το 2019

Αρχές Μαΐου, αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών με στόχο να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία επί των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης ως το Eurogroup του Μαΐου.

Οπως έχει ανακοινώσει και το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, ημερομηνία – ορόσημο είναι το Eurogroup της 21ης  Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία για το χρέος, για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά και για το καθεστώς επιτήρησης βάσει του οποίου θα λειτουργεί η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018.

Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν το δημοσιονομικό, αλλά και το αν η μείωση του αφορολογήτου θα γίνει από το 2020 όπως έχει αποφασισθεί ή από το 2019, μαζί με τις νέες μειώσεις των παλιών συντάξεων).

Ειδικά για το θέμα του cash buffer,του λεγόμενου μαξιλαριού ασφάλειας, ευρωπαικές πηγές εκτιμούσαν ότι μέχρι το καλοκαίρι, ο σχετικός λογαριασμός της κυβέρνησης θα έχει διαθέσιμα γύρω στα 16 δισ. ευρώ, ενώ η τελική συζήτηση για το μέγεθος του cash buffer θα συζητηθεί επίσης τον Μάιο.

 Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η εκτίμηση ότι το υπόλοιπο θα επαρκεί για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019.

 

Αναφερόμενες στο θέμα της πιστωτικής γραμμής, για το οποίο έχει ήδη γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση στο 3ο οικονομικό FORUM των Δελφών με τις τοποθετήσεις Τσίπρα, Δραγασάκη, Σημίτη και Βίζερ, οι ευρωπαϊκές πηγές έλεγαν ότι η πρωτοβουλία για το άνοιγμά της ανήκει στην χώρα – μέλος, ενώ ξεκαθάριζαν ότι η διάρκειά της είναι για ένα έτος και μπορεί να παραταθεί για δύο εξάμηνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here