Aρχαία ελληνικά για παιδιά, στην Ανοιχτή Τέχνη!

 

 

Του Δ.Πουλημένου

 

Είχαμε γράψει τον Ιούνιο (https://www.presspublica.gr/theatro-stin-anichti-techni-antigoni-sta-archea-lysistrati-sti-di) για τις θεατρικές παραστάσεις στα αρχαία ελληνικά από παιδιά δημοτικού και γυμνασίου,   που δόθηκαν στην σχολή Ανοιχτή Τέχνη  (σεμινάρια, διαλέξεις, δράσεις για τiς τέχνες και τον πολιτισμό), με την καθοδήγηση της φιλολόγου καθηγήτριας τους κ. Διονυσίας Φουσιάνη. Μας είχαν μιλήσει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την δουλειά που γίνεται στην Ανοιχτή Τέχνη και οι γονείς των μαθητών, και καθώς πλησιάζει ο καιρός που ανοίγουν τα σχολεία και αρχίζουν τα μαθήματα, δίνουμε τον λόγο στην δασκάλα των παιδιών να μας μιλήσει για το πολύ γόνιμο και ενθαρρυντικό αυτό εγχείρημά της που καλλιεργεί τις ρίζες της παιδείας μας.

-Αρχαία  Ελληνικά   για παιδιά! Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται, κυρία Φουσάνη.  Πώς πετυχαίνετε να αγαπήσουν τα παιδιά τα αρχαία;

Θεωρώ πως ένας συνδυασμός παραγόντων οδηγεί στο επιτυχημένο αποτέλεσμα.  Κατ’ αρχάς, η προσωπική μου αγάπη για τη γλώσσα, η πίστη μου στην αξία  της και στη φιλοσοφία που εκφράζεται μέσα από αυτήν. Προσεγγίζοντας τη γλώσσα μας μέσα από τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με συνεπήρε μια αίσθηση ελευθερίας. Ένιωσα πως η γλώσσα μας, παρότι ακολουθεί μαθηματικούς κανόνες σύνταξης, δεν λειτουργεί με την αυστηρότητα της στρατιωτικής πειθαρχίας. Εκεί ακριβώς υπεισέρχεται η φιλοσοφία που την απελευθερώνει.

Έτσι φτάσαμε και στην Δημοκρατία.

Η επιθυμία μου, λοιπόν, να προσφέρω στα παιδιά όσα προσωπικά έχω «εισπράξει» από την επαφή μου με τα αρχαία κείμενα, και ο χαλαρός και φιλικός, πλην όμως, αποτελεσματικός, όπως απεδείχθη, τρόπος διδασκαλίας, πιστεύω πως βοήθησε και βοηθά πολύ στο να αγαπήσουν τα παιδιά τα αρχαία ελληνικά.

Επιπλέον, οι  γονείς που επιλέγουν τα αρχαία για τα παιδιά τους είναι πολύτιμοι αρωγοί της προσπάθειας αυτής, αφού το υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον είναι το πρώτο βήμα στη θετική αντιμετώπιση των παιδιών.

Συνδυάζοντας όλα τα προαναφερθέντα με το περιβάλλον της Ανοιχτής Τέχνης, και δεν αναφέρομαι μόνο στο χώρο αλλά πρωτίστως στην αντιμετώπιση των υπευθύνων, όλα αυτά οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα για το οποίο μιλήσατε, και σας ευχαριστώ

-Έχετε ήδη δύο τμήματα: κορίτσια της δευτέρας γυμνασίου, που παρακολουθούν για τρίτη χρονιά, και παιδιά του δημοτικού, δευτέρας και τρίτης: Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Δεν θα έλεγα δυσκολίες. Περισσότερο είχα μια ανησυχία, αν θα καταφέρω να μεταδώσω στα παιδιά την πεποίθηση πως δε μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα, αλλά συστήνονται με την αρχική μορφή της γλώσσας που χρησιμοποιούν και στην καθημερινότητά τους, χωρίς να το γνωρίζουν, όπως κι η πλειοψηφία από μάς τους μεγάλους, άλλωστε.

Η παρατήρησή σας μας φέρνει στην επόμενη ερώτηση. Τα παιδιά καταλαβαίνουν αμέσως ότι πρόκειται για την αρχική μορφή της  γλώσσας τους και ότι χρησιμοποιούν δεκάδες λέξεις της αρχαίας στην καθημερινότητά τους, όπως είπατε; Είναι η εκμάθηση των αρχαίων σαν την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας;

-Όχι, δεν είναι καθόλου, και σε αυτό είμαι κατηγορηματική. Δεν είναι η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών, για εμάς τους Έλληνες, εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Και σε αυτό θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να επιμείνουμε, όσοι από εμάς ασχολούμαστε με τα αρχαία. Η γλώσσα είναι ζωντανή, μεταβάλλεται, προσαρμόζεται στους κανόνες και στις ανάγκες που ορίζει το εκάστοτε κοινωνικό γίγνεσθαι.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο της προσαρμογής τήν συντήρησε και συνεχίζει να  συντηρεί τα ζωτικά της όργανα σε λειτουργία. Αν μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την άποψη στα παιδιά μας, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

Και για να απαντήσω στο πρώτο σκέλος  της ερώτησής σας: Τα παιδιά, αν όχι αμέσως, πολύ σύντομα όμως, ανακαλύπτουν, με την καθοδήγησή τους μέσα από το μάθημα, τη σχέση, αν όχι την ταύτιση, της γλώσσας που μιλούν, με τη γλώσσα  με την οποία γνωρίζονται. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τον ενθουσιασμό με τον οποίο δέχονται αυτή την ανακάλυψη.

-Από την πείρα σας των δυό αυτών ετών, τα παιδιά έχουν βοηθηθεί και κατά πόσο στο σχολείο τους απ’ την εκμάθηση των αρχαίων;

Η απάντηση σε αυτό έρχεται από τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι με ενημερώνουν για τα κολακευτικά σχόλια των καθηγητών των παιδιών στο σχολείο τους. Αυτό αποδεικνύει την καταλυτική επίδραση που έχει η  εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών.

-Ολοκληρώνετε κάθε χρονιά με θεατρικές παραστάσεις, τα παιδιά συμμετέχουν με προθυμία;

   Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση.  Την πρώτη χρονιά του εγχειρήματος, δεν ήμουν βεβαία για το κατά πόσο αυτό που πρότεινα στα παιδιά –έκτη δημοτικού τότε- θα μπορούσε να ευοδωθεί. Το αποτέλεσμα με εξέπληξε. Φανταστείτε πως  τα ίδια τα κορίτσια παρουσίασαν δύο διαλόγους του Λουκιανού στα αρχαία ελληνικά και στη συνέχεια σε μετάφραση, με δική τους πρωτοβουλία, για να κατανοήσει το κοινό καλύτερα το κείμενο! Φέτος ανεβάσαμε τον πήχη και παρουσιάσαμε  αποσπάσματα από τους αρχαίους τραγικούς καθώς και από τον Αριστοφάνη, αποσπάσματα με τα οποία είχαμε ασχοληθεί όλο τον χειμώνα. Παράλληλα βεβαίως με την εκμάθηση λεξιλογίου, γραμματικής και συντακτικού  της γλώσσας. Για να μην αδικήσω όμως και τους μικρούς μου μαθητές, πρέπει με υπερηφάνεια να σας πω, πως τόσο μικρά παιδιά έμαθαν με απίστευτη ταχύτητα και παρουσίασαν στα αρχαία ελληνικά κείμενα που συνέγραψα  η ίδια και περιείχαν τις γνώσεις της χρονιάς που παρακολούθησαν. Ήταν πραγματικά  εξαιρετικό.  Και εντυπωσιακό.

-Κάνετε   αρχαία και για ενήλικες, έτσι δεν είναι;

Βεβαίως και έχουμε τμήμα ενηλίκων, υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που ξεκίνησαν πρώτα οι γονείς κι έφεραν ύστερα και τα παιδιά τους!

-Τι θα λέγατε στους γονείς για τα αρχαία;

Αν μου επιτρέπεται να κάνω μια προτροπή, θα έλεγα ότι δεν πρέπει να τα φοβούνται και ότι καλό είναι να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να τα γνωρίσουν και να τα μάθουν. Και να είναι σίγουροι ότι θα αποκομίσουν πολύ μεγάλα οφέλη και εφόδια τόσο για το σχολείο τους όσο και για την συγκρότητη της προσωπικότητάς τους. Τους ανοίγει ένας  θαυμαστός καινούργιος και παλιός κόσμος…

Τα μαθήματα ξεκινάνε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, 17:00 έως 18:30. Για τους ενήλικες έναν  μήνα αργότερα, Τετάρτη 19:00-21:00

Για περισσότερες πληροφορίες: Ανοιχτή Τέχνη, Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα, τηλ.: 210 32 27 188
Η γραμματεία μας λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή  12:00-20:00  και Σάββατο 12:00-15:00.

ι-μέιλ: info@anoixtitexni.gr  www.info@anoixtitexni.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here