Αρχαίος ρετροϊός μας κάνει τοξικομανείς ή εξαρτώμενους – Σημαντική έρευνα Ελλήνων

Ενας αρχαίος ρετροϊός, ο ΗΚ-2, βρίσκεται πολύ συχνότερα στο DNA των ανθρώπων που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών παρά στο γενικό πληθυσμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιος αυτός αυξάνει τις πιθανότητες ο φορέας του να εθιστεί σε ουσίες.

Η διαπίστωση προκυπτει απο έρευνα σε περίπου 400 τοξικομανείς (στην Ελλάδα και στη Σκωτία) και σε αντίστοιχη έρευνα στο γονιδιωμα 400 ατόμων του γενικού πληθυσμού  (μη τοξικομανών)

Συγκεκριμένα ο φταίχτης ή πάντως σίγουρα υποπτος ιος είναι μια πολύ συγκεκριμένη μορφή  πανάρχαιου ιου. Αυτη η μορφή μπορεί και προσκολλάται  σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο του ανθρώπου  και έτσι  τον  καθιστά πιο ευάλωτο στον εθισμό. Η επιστημονική διαπιστωση που ξεκινησε απο την Αθήνα, ανοιγει τρομερές δυνατότητες αντιμετώπισης του εθισμου γενικά -και στα σκληρά ναρκωτικα ειδικότερα. Αν αντιμετωπιστεί δηλαδη  το «απολίθωμα» του ιου με φάρμακο, είναι πολύ  πιθανό ο τοξικομανής να μπορέσει να απελευθερωθεί από τον εθισμό του  πιο εύκολα. Προληπτική παρέμβαση μέσω εμβολίου στους «φορείς» δεν νοείται, τουλάχιστον προς το παρόν,  γιατί υπάρχουν αμέτρητοι  άνθρωποι που φέρουν την ίδια εξάλλαξη και όμως δεν έγιναν ποτέ ναρκομανής.

Συγκεκριμένα το επικίνδυνο «πακέτο» το φέρει το 5-10% του γενικού πληθυσμου (δηλαδή των μη τοξικομανών), αλλά το 30% των τοξικομανών. Αυτή η πολλαπλάσια παρουσία της εξάλλαξης στους ναρκομανείς κάνει και τους επιστήμονες τόσο σιγουρους ότι το «διδυμο» παίζει ρόλο στην προδιάθεση προς εξάρτηση.  (Ως δίδυμο εννοουμε την παρουσια της εξάλλαξης αλλά και την πρόσδεσή της σε ενα συγκεκριμένο γονίδιο).

Η ανακάλυψη έρχεται απο Ελληνες ουσιαστικά (αν και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανια και της Γλασκωβης στη Σκωτία).

Στην έρευνα συμμετείχαν οι ειδικοί επιστήμονες Τιμοκράτης Καραμήτρος, η Ταρα Χεσρτ, Ο Εμανουέλ Μάρτσι, η Ειρήνη Καραμιχάλη, Ουρανια Γεωργοπούλου, Ανδρέας Μεντης, Τζόι Ριπσάαμε, Οντρεϊ Λιν, Δημητρης Παρασκεής, Αγκεελος Χατζάκης, Τζον ΜακΛάλαν, Άρης Κατσουράκης και Γκικας Μαγιορκινης

Δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, 2018; 201811940 DOI: 10.1073/pnas.1811940115

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκίκα Μαγιορκίνη του Πανεπιστημίου Αθηνών (που εργαζόταν στο Τμήμα Ζωολογίας και Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιου της Οξφόρδης),  και τον καθηγητή ‘Αρη Κατζουράκη του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,  οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) αναφέρουν ότι:

  • ο ΗΚ2 ενσωματώθηκε στον ανθρώπινο οργανισμό πριν καν την εμφάνιση των Νεάντερταλ και «τρύπωσε» κοντά σε ένα γονίδιο (RASGRF2) που ρυθμίζει τη ντοπαμινεργική δράση στον εγκέφαλο. Επεμβαίνοντας στο νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, άρα και στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, αυξάνει την πιθανότητα ένας άνθρωπος να επιζητεί συμπεριφορές που αυξάνουν την απόλαυση και, κατ’ επέκταση, τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα από ασθενείς τοξικομανείς (προσβεβλημένους απο HIV ή ηπατίτιδα C) αλλά και υγιείς μη χρηστες ανθρώπους στην Αθήνα και στη Γλασκόβη (ώστε να υπάρχει σύγκριση μεταξυ υγιών μη τοξικομανών  και χρηστών) και διαπιστωσαν ότι ο προαναφερόμενος ιος ήταν

  • διομιση φορές συχνότερος σε 202 Ελληνες που  είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV λόγω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, καθώς επίσης 3,6 φορές πιο συχνός σε 184 Βρετανούς/Σκωτσέζους με ηπατίτιδα C που είχαν επίσης μολυνθεί μέσω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών.

Οι Έλληνες ερευνητές έδειξαν ότι αυτός ο ιός μπορεί να «χειραγωγήσει» τη δραστηριότητα του γονιδίου RASGRF2 και άλλων γειτονικών γονιδίων και πιθανώς ευθύνεται σημαντικά για την παθολογία της εθιστικής συμπεριφοράς.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι οι αρχαίοι ιοί είναι αβλαβείς» τόνισε ο Γ.Μαγιορκίνης. «Κατά καιρούς οι άνθρωποι έχουν εμφανίσει υπερέκφραση του ΗΚ2 στον καρκίνο, αλλά είχε αποδειχθεί δύσκολο να διακρίνουμε την αιτία από το αποτέλεσμα. Το 2012, μετά από μια 20ετή διαμάχη σχετικά με το ρόλο των αρχαίων ιών στις ανθρώπινες ασθένειες, αποφασίσαμε να εξετάσουμε την υπόθεση ότι οι ιοί HERV (ενδογενεις ρετροϊοί) μπορούν να ευθύνονται για ανθρώπινες νόσους . Η πρότασή μας υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας και τώρα έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι όντως οι ιοί αυτοί μπορούν να είναι παθογόνοι. Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην αιτία και στο αποτέλεσμα, όσον αφορά την παθογένεια των ενδογενών ρετροϊκών».

Μετά την ανακάλυψη του HIV (που προκαλεί το AIDS) και του ιού HTLV (προκαλεί μια συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας), είναι η τρίτη φορά που ένας ανθρώπινος ρετροϊός συνδέεται στενά με κάποια επιβλαβή συνέπεια στους ανθρώπους, όπως εν προκειμένω ο εθισμός.

Δεν  θεωρείται πιθανό ο συγκεκριμένος ρετροϊός να μεταδίδεται, όμως ειναι βέβαιο ότι κληρονομείται. Οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν τελείως την πιθανότητα να μεταδιδεται σε εξαρειτικά  μικρό αριθμό ατομων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here