Αποζημίωση 580.000 ευρώ στους συγγενείς του υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη

Στο Δημόσιο απέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατο του 52χρονου αστυνομικού διευθυντή Γ.Βασιλάκη, υπασπιστή  του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και επιδίκασε στους συγγενείς του 580.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.

Ο Γ.Βασιλάκης έχασε τη ζωή του στις 24 Ιουνίου 2010 ανοίγοντας φάκελο που είχε σταλεί στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης  και περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το Δημόσιο έχει την αποκλειστική ευθύνη, καθώς  η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πρέπει – όπως προβλέπεται ρητά – να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι οι συσκευές   ελέγχου χειραποσκευών Χ RAY και αυτό ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.

Η  παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας  από ακτίνες Χ RAY, συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης υλικής ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, η οποία συνδέεται αιτιωδώς με το ζημιογόνο αποτέλεσμα του θανάτου του υπασπιστή» του κ. Χρυσοχοΐδη, επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση.

 Με αυτό το σκεπτικό το Διοικητικό Εφετείο (υπ΄  αριθμ 2953/2015 απόφαση)  επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση και επιδίκασε από 120.000 ευρώ στη χήρα του υπασπιστή και σε καθένα από τα δυο παιδιά του, από 80.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς του και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στις 580.000 ευρώ.

Την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης είχε αναλάβει μια ανώνυμη οργάνωση με επιστολή της στην Ελευθεροτυπία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here