Αποζημίωση 100.000 ευρώ σε αστυνομικό που είχε τραυματίσει ο Πάσσαρης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ  επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας σε αστυνομικό ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά την απόδραση του Κ.Πάσσαρη από το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» τον Φεβρουάριο του 2001.

Οι δικαστές έκριναν ότι υπάρχει ευθύνη των οργάνων του Δημοσίου και συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (ΥΜΔΑ),  διότι δεν πήρε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας κατά τη μεταγωγή του κρατουμένου με αυξημένη δύναμη και ανάλογο εξοπλισμό ώστε να αποτραπεί η επίθεση.

Ο αστυνομικός τραυματίστηκε από τα πυρά του Πάσσαρη, ενώ δύο συνάδελφοί του είχαν τραυματιστεί θανάσιμα.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή του αστυνομικού και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι είναι συνυπεύθυνος για τον τραυματισμό του , με το σκεπτικό ότι ακόμη και αν έφερε όπλο, δεν θα μπορούσε να αντιδράσει και να αποτρέψει μόνος του την επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του. Και αυτό λόγω του αιφνίδιου χαρακτήρα του συμβάντος και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε . Κατά τους δικαστές ο αστυνομικός δεν έφερε την ευθύνη για τη τοποθέτηση χειροπέδων στον κρατούμενο.

Ω παράλειψη των αρμοδίων οργάνων κρίθηκε  και το γεγονός ότι δεν χαρακτήρισαν τον Πάσσαρη ως «εγκληματία ειδικής κατηγορίας» αλλά απλά ως εγκληματία «άκρως επικίνδυνο απόδρασης», χαρακτηρισμός που αποδίδεται στο μεγαλύτερο αριθμό των ποινικών κρατουμένων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here