Αποχώρηση της Πολιτικής Αγωγής από τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με την αποχώρηση της πολιτικής αγωγής η οποία συνοδεύτηκε από καταγγελίες για μεθοδεύσεις από την πλευρά της υπεράσπισης  ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. 

Με κοινή γραπτή δήλωσή τους  οι νομικοί εκπρόσωποι των θυμάτων αποχώρησαν από την δικαστική αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «μη ορθή τήρηση πρακτικών τα οποία εξασφαλίζουν την δημοσιότητα της δίκης», επισημαίνοντας τον «κίνδυνο διαστροφής του περιεχομένου της δίκης» αλλά και «παραβίασης δικονομικών κανόνων».

Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η απόσυρση της ένστασης που υπέβαλε ο Γιώργος Σωτηρόπουλος  συνήγορος του κατηγορούμενου  Ιωάννη Άγγου, ζητώντας να παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, με το επιχείρημα ότι απαιτείται η ύπαρξη οικονομικού οφέλους, κάτι που, όπως υποστήριξε,  δεν υφίσταται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο συνήγορος ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι παραβιάζονται και  οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην ελευθερία των πολιτικών κομμάτων καθώς υπογράμμισε  ότι  «μπορεί  οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλα είναι μέλη του ιδίου κόμματος».

Η αποστροφή του αυτή σε συνδυασμό με την απόσυρση της ένστασης , αφού προηγουμένως ζητήθηκε διακοπή της δίκης και υπήρξε συνεννόηση όλων των συνηγόρων υπεράσπισης , πυροδότησε θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά της πολιτικής αγωγής.

«Τι θα κάνουμε εδώ, timeout, γιατί η ομάδα δεν πήγε καλά; Να τηρήσουμε τη δικονομική ορθότητα», τόνισαν.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν να κατατεθεί ο νομικός ισχυρισμός του κ.Σωτηρόπουλου, καθώς αποδεικνύει το ενιαίο της υπεράσπισης παρά τους ισχυρισμούς τους ότι δεν είναι  μέλη της ίδιας οργάνωσης , ενώ  επανέφεραν το αίτημα για μαγνητοφωνημένα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας.

«Η μη καταγραφή των πρακτικών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα αλλά και σκεπτικισμό για την περαιτέρω πορεία της δίκης», σημείωσαν.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη διέκοψε την διαδικασία για την ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιουλίου,  διευκρινίζοντας οτι στο εξής οι συνήγοροι πρέπει να καταθέτουν τα αιτήματά τους και εγγράφως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τα κρίνει το δικαστήριο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here