Αποχαιρετισμός στον σπουδαίο τυφλό γλύπτη Πέτρο Ρουκουτάκη

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ο Πέτρος Ρουκουτάκης ήταν καταρχάς ένας εκλεκτός φίλος. Η απώλειά του – σε ηλικία 62 χρόνων, το περασμένο Σάββατο 8 Αυγούστου από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια – μεταφράζεται εντός μας με όλα τα συναισθήματα που γεννά η απώλεια ενός εκλεκτού φίλου. Θλίψη, συγκίνηση, απογοήτευση…

Στο όνομα της φιλίας αρνούμαστε να παραθέσουμε αναλυτικά στοιχεία βιογραφικού του γεννηθέντα στα Χανιά της Κρήτης το 1953 εκλεκτού γλύπτη, του δίχως την παραμικρή αμφιβολία σημαντικότερου νεοέλληνα εικαστικού με απώλεια όρασης. Είναι πολύ τυπικό, πολύ συνηθισμένο, πολύ σοβαροφανές, ας το κάνουν άλλοι. Από πλευράς μας, στη μνήμη του Πέτρου Ρουκουτάκη, αρκούμαστε στην επισήμανση μιας ουσιώδους λεπτομέρειας του βίου του που (εκτιμούμε ότι) κάνει όλη τη διαφορά. Αφιερωμένη σε αυτούς που μπορούν να νιώσουν ότι η πραγματική διαφορά κρίνεται στις ουσιώδεις λεπτομέρειες και όχι στα σοβαροφανή “γενικά και μεγάλα”.

Ο σπουδαίος τυφλός γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης από το 1982 επένδυε τη σοφία της τέχνης του στην διδασκαλία των παιδιών του δημόσιου δημοτικού σχολείου τυφλών παιδιών στο ΚΕΑΤ Καλλιθέας, ενώ από το 1991 ξεκίνησε και το Εργαστήρι Γλυπτικής Κεραμικής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος. Ανήκοντας στο σπάνιο είδος των καλλιτεχνών (και ανθρώπων) που νιώθουν μισή τη ζωή τους αν η σοφία τους δεν μεταλαμπαδεύεται κοινωνικά, έχει μυήσει μέσα στα χρόνια εκατοντάδες παιδιά με απώλεια όρασης στα πλέον προχωρημένα “μυστικά” της γλυπτικής τέχνης. Η σφραγίδα του Ρουκουτάκη θα είναι ορατή, ανεξίτηλη για πάρα πολλά ακόμα χρόνια μέσα από τα έργα των “παιδιών” του. Η σφραγίδα της αληθινής προσφοράς.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η είδηση μου προκάλεσε το μούδιασμα και το ρίγος αυτό της αδυναμίας να πιστέψεις αυτό που διαβάζεις….. Σπουδαίο πρότυπο μέσα στα λίγα των Ελλήνων τυφλών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here