Αποτροπιασμός για τις δηλώσεις Σούλτς από Γκάμπι Τσίμερ, Δημήτρη Παπαδημούλη

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες δηλώσεις σας για το Ελληνικό Δημοψήφισμα», αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η κοινή επιστολή εστάλη στον ΜΣουλτς σε απάντηση δηλώσεων του για το δημοψήφισμα που συνιστούσαν ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. «Τη Δευτέρα μετά τη συνάντησή μας στη Διάσκεψη των Προέδρων με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δηλώσατε στη Συνέντευξη Τύπου ότι είστε έτοιμος να πάτε στην Αθήνα για να κάνετε εκστρατεία για το «Ναι». Επίσης δηλώσατε ότι το Δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα θα είναι για την παραμονή στην Ευρωζώνη ή όχι, ότι θα είναι ένα Δημοψήφισμα «υπέρ ή κατά του ευρώ», αναφέρουν Γκ. Τσίμερ και Δ. Παπαδημούλης.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν σας έδωσε καμία εντολή να ταξιδέψετε στην Ελλάδα και να κάνετε εκστρατεία για οποιαδήποτε πολιτική θέση. Δηλώνοντας δημόσια την υποστήριξή σας σε ένα «Ναι», καταχράστε το ρόλο σας ως Προέδρου, προκειμένου να υποστηρίξετε μονόπλευρα μια πολιτική εκστρατεία» τονίζουν οι δυο ευρωβουλευτές. Επισημαίνουν δε στον Μ. Σουλτς πως ονομάζοντας το Δημοψήφισμα «υπέρ ή κατά του ευρώ «, ένωσε τη φωνή του με εκείνες τις φωνές στην Ευρώπη που θέλουν να εκβιάσουν τον Ελληνικό λαό.

«Το Δημοψήφισμα δεν αναφέρεται ούτε στο ευρώ, ούτε σε μια έξοδο από την Ευρωζώνη. Το ξέρετε πολύ καλά. Αφορά μια εντολή στην εν γένει διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτουν οι Γκάμπι Τσίμερ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Στη συνέχεια, σοκαρισμένοι πληροφορούμαστε ότι σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Handelsblatt» δηλώνετε πως αν στο Δημοψήφισμα πλειοψηφήσει το «Ναι», η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από μια προσωρινή κυβέρνηση. Και ότι αν αυτή η κυβέρνηση τεχνοκρατών καταφέρει να συνάψει συμφωνία, ο χρόνος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τελειώσει.

Μας λέτε δηλαδή ότι αντί για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, βασίζεστε τώρα σε μια μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών για να αποφασίσει σχετικά με το μέλλον του ελληνικού λαού. Αμφισβητούμε έντονα την αντίληψή σας περί Δημοκρατίας ως Προέδρου του μόνου απευθείας εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Θεσμού.

Δηλώνετε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ασταθής» και ότι «χειραγωγεί» τον ελληνικό λαό, ενώ είσαστε εσείς που δεν υπήρξατε ειλικρινής προς τους Ευρωπαίους πολίτες, με το να τους πείτε ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, στην τελευταία προσφορά των δανειστών προς την Ελλάδα.

Επικρίνουμε έντονα τη συμπεριφορά σας, καθώς αυτό συνιστά σοβαρή παραβίαση του ρόλου σας ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που λαμβάνει μέρος σε εκστρατεία συντηρητικών Ευρωπαϊκών δυνάμεων οι οποίες το μόνο που θέλουν, είναι να δουν μια αριστερή κυβέρνηση να αποτυγχάνει, βλάπτει το ίδιο το Κοινοβούλιο.

Δεν είναι τώρα η ώρα για ιδεολογικές μάχες ή για απειλές αποσταθεροποίησης μέσω του κοινού μας νομίσματος. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να σταματήσετε να αμαυρώνετε την Ελληνική Κυβέρνηση και να παρεμβαίνετε μονόπλευρα κατά τη διάρκεια του Δημοψηφίσματος. Ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλετε να σέβεστε όλες τις διαφορετικές απόψεις του θεσμού που εκπροσωπείτε. Είμαστε δε, διατεθειμένοι να θέσουμε το θέμα και κατά την επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here