Αποστάσεις Λαφαζάνη: Οχι σε συμφωνία νεοφιλελεύθερου βούρκου

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Κατηγορηματικά αντίθετος σε μία συμφωνία –αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου»βούρκου», όπως λέει, είναι ο υπουργός  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ.  Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε δήλωση του στην εφημερίδα Αγορά , αναφέρει επίσης, ότι «ούτε  ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρεται ως πειραματικός σωλήνας για τα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ, ούτε η Ελλάδα θα παραδοθεί στους δανειστές, καθώς διαθέτει «όχι μία, αλλά πολλές εναλλακτικές λύσεις απέναντι στη διατήρηση, με άλλη μορφή, της μνημονιακής συνέχειας».

«Η  Ευρώπη είναι δύσκολο να έχει προοπτική, εάν σπρώξει, στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και των αντιαριστερών ψυχώσεων, την Ελλάδα στο περιθώριο και την απομόνωση», επισημαίνει ο υπουργός, εκφράζοντας με το τρόπο την θέση της Αριστερής πλατφόρμας στις συνεχιζόμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθαρίζει επίσης τους όρους που πρέπει να έχει μια τυχόν συμφωνία με τους εταίρους, προκειμένου να έχει την αποδοχή του. Επικαλείται γι αυτό το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως χαρακτηριστικά λέει, ενώ αμφισβητεί ανοικτά και τα δημοσκοπικά ευρήματα, που εμφανίζουν δήθεν, ένα λαό τρομοκρατημένο, όπως αναφέρει.

«Μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις, αλλιώς δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η κοινωνία. Κανένας δεν θα πρέπει να παρασύρεται από τη βροχή των δημοσκοπήσεων που προσπαθούν να εμφανίσουν έναν τρομοκρατημένο, τάχα, ελληνικό λαό να ζητάει παραλυμένος συμφωνία με τους εταίρους πάση θυσία και με κάθε τίμημα, έτοιμο να υποστεί κάθε ταπείνωση και κάθε γονυκλισία στο όνομα της νομιμοφροσύνης προς τη Γερμανική Ευρώπη», καταλήγει η δήλωση-παρέμβαση Λαφαζάνη.

Είναι προφανές ότι ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, με την παρέμβαση του αυτή, παίρνει αποστάσεις από την κεντρική κυβερνητική γραμμή για ενδιάμεση, μίνιμουμ συμφωνία, επιμένοντας στις θέσεις αρχής και αρνούμενος να δεχθεί «ταπεινώσεις» και συμβιβασμούς που δεν είναι συμβατοί με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι η πολυφωνία και η έκφραση διαφορετικών απόψεων ενδυναμώνουν το κόμμα, ωστόσο στη πράξη ουδείς γνωρίζει πως θα μπορούσε να εξελιχθεί μιά ανοικτή διαφωνία της Αριστερής Πλατφόρμας του κόμματος σε στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως η έκβαση της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και το τελικό κείμενου του «έντιμου συμβιβασμού» που προωθεί ο πρωθυπουργός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here