Βουλή: Αποκαλύφθηκε απόρρητο έγγραφο Κοτζιά για την ονομασία της ΠΓΔΜ

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

 

«Φωτιές» έβαλε στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα η αποκάλυψη ότι απεστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών επιστολή προς τα κόμματα, με την οποία ο υπουργός Ν.Κοτζιάς τους ζητά να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, σε συνέχεια συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η ύπαρξη της επιστολής, την οποία ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε απόρρητη, αποκαλύφθηκε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια και προκάλεσε ακόμη μια αφορμή για ένταση, αυτή τη φορά, μεταξύ του υπουργού από τη μια, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και αρχηγών κομμάτων από την άλλη.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2015, αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

» Κατά τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της 22ας Ιουλίου 2015, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στις χώρες της βαλκανικής με αφορμή συναντήσεις που είχα με αξιωματούχους των χωρών αυτών στο πλαίσιο της περιοδείας μου στην περιοχή.

» Ως προς το εκκρεμές ζήτημα του ονόματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως ανέφερα και κατά τη συνάντηση του ΕΣΕΠ, η ελληνική πλευρά εργάζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

» Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια της ανταλλαγής απόψεων που είχαμε με εκπροσώπους των κομμάτων στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, θα παρακαλούσα να μου γνωρίσετε τις απόψεις του κόμματός σας επί συγκεκριμένων ονομάτων τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποδεκτά, καθώς και επί λοιπών ζητημάτων τα οποία κρίνονται, από πλευράς σας, σημαντικά.

» Με τιμή, Νίκος Κοτζιάς»

Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας: «Στο πλαίσιο του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (22.07.2015), οι συζητήσεις στο οποίο προβλέπονται από τον Νόμο και είναι απόρρητες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τους Εκπροσώπους των παρισταμένων κομμάτων να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό».

Η ύπαρξη της επιστολής επισημάνθηκε αρχικά από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και στη συνέχεια κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, έκαναν αναφορές σε αυτήν.

Στις αναφορές αυτές αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς λέγοντας ότι το κείμενο ήταν απόρρητο και εγκάλεσε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους αρχηγούς των κομμάτων επειδή αποκάλυψαν την ύπαρξη της επιστολής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε πως το έγγραφο δεν είχε καμία διαβάθμιση, αλλά ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως εκ του νόμου τα κείμενα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είναι άκρως απόρρητα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μεϊμαράκης ρώτησε τον υπουργό πώς είναι δυνατόν να εμπιστεύεται τη Χρυσή Αυγή στο εθνικό θέμα και ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως δεν έχει πρόθεση να την ξανακαλέσει στο ΕΣΕΠ, επειδή έκανε τη διαρροή του εγγράφου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here