Τουρκία, η επόμενη μέρα του πραξικοπήματος: 208 νεκροί, 7.543 συλλήψεις, 9.000 απολύσεις-Στο στόχαστρο στρατιωτικοί, δικαστές

Σε μια τεράστια εκκαθαριστική επιχείρηση των αντιπάλων του, εντός του κρατικού μηχανισμού και της Δικαιοσύνης, έχει μετατρέψει την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, ο ισχυροποιημένος, προς το παρόν, Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Πάνω από 9.000 δημόσιοι, δικαστικοί λειτουργού, αστυνομικοί στρατιωτικοί και κρατικοί λειτουργοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και έχουν διωχθεί λόγω υποψιών ότι είχαν σχέσεις με τους πραξικοπηματίες.

Η κυβέρνηση χωρίς να παρουσιάζει κάποιο στοιχείο, υποστηρίζει ότι πίσω από την αιματηρή απόπειρα κρύβεται η τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως την αποκαλεί και αποδίδει σε όλους όσους διώκει την ιδιότητα του συνεργάτη με την παραπάνω οργάνωση.

Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, 8.777 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί από τα καθήκοντά τους, ανάμεσά τους 30 κυβερνήτες, 52 επιθεωρητές και 16 νομικοί σύμβουλοι.

Ακόμη πάνω από 7.500 ύποπτοι έχουν συλληφθεί έως τώρα για διασυνδέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μεταξύ αυτών 100 στρατηγοί και 750 ανώτεροι δικαστές.

Μόνο στη Δικαιοσύνη η σφαγή των δικαστών είναι χαρακτηριστική: Μέχρι τώρα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν διωχθεί και συλληφθεί πάνω από 3.000 δικαστές ως ύποπτοι συνεργασίας με την «παράλληλη δομή», όπως την αποκαλούν του Φετουλά Γκιουλέν.

Συγκεκριμένα, πριν λίγο, όπως μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 48 δικαστές του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας ώς ύποπτοι για σχέσεις με το πραξικόπημα.

Η ενέργεια αυτή έγινε με πρωτοβουλία του Επικεφαλής εισαγγελέα της Αγκυρας που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση. Αστυνομικοί έκαναν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία των ανώτατων δικαστών αναζητώντας κάθε πιθανό στοιχείο διασύνδεσης με το πραξικόπημα.

Συλλήψεις έγιναν και σε άλλους κρατικούς θεσμούς. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας, έθεσε σε διαθεσιμότητα 2.745 δικαστές ενώ υπό κράτηση έχουν τεθεί 148 δικαστές εφετείων στην Τουρκία!

Ο τελικός τραγικός απολογισμός του πραξικοπήματος, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γκιλντιρίμ, είναι 208 νεκροί, εκ των οποίων, οι 145 πολίτες, οι 60 αστυνομικοί και 3 στρατιώτες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here