Απόλυτη κυριαρχία στον Αλ. Τσίπρα και προβάδισμα 12% στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει νέα δημοσκόπηση

Σταθερό προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ  και αδιαφιλονίκητη πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δίνει νέα δημοσκόπηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες, μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που δημιούργησε το αδιέξοδο των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση της GPO για το Mega, στη πρόθεση ψήφου, δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 35,1%(από 36,5% στη προηγούμενη δημοσκόπηση), έναντι 23% της Ν.Δ(από 22%).

Αμέσως μετά ακολουθούν το Ποτάμι με 6%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΚΕ με 5,4%, οι ΑΝΕΛ με 3,7%,,το ΠΑΣΟΚ με 3,2%, το Κόμμα Κεντρώων του Β. Λεβέντη με 2,7% και οι υπόλοιποι.

Το πολιτικό κεφάλαιο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός διατηρεί την πολιτική ηγεμονία καθώς η δημοτικότητά του, δηλαδή οι θετικές γνώμες γι αυτόν ανέρχονται σε 60,9% έναντι 38,3% των αρνητικών. Ο κ. Τσίπρας, παρά την παράταση της αβεβαιότητας ως προς την επίτευξη συμφωνίας,  είναι και παραμένει μακράν ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στη χώρα.

Ο αρχηγός της Ν.Δ Α. Σαμαράς έχει μόλις 37,2 θετικές γνώμες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 66,2% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ όμως η πλειοψηφία, το 57,3%  τάχθηκε κατά της αλλαγής ηγεσίας.

Από τους υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά σε δημοσφιλία με 59,4% θετικές γνώμες είναι αμφισβητούμενος από μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης. Το εντυπωσιακό είναι ότι και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, 65%, έχουν θετική γνώμη για τον Γ. Πανούση.

Θετικές γνώμες σε ποσοστό  48,3%(και πολύ περισσότερους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ), συγκεντρώνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ενώ αρνητικά είναι τα ποσοστά δημοφιλίας της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία συγκεντρώνει μόλις 36,6% θετικές γνώμες και 61,7% αρνητικές.

Οσον αφορά τη γενική πολιτική κατάσταση και τις πιθανές εξελίξεις, το 56,2% προτιμά μια κακή συμφωνία με μέτρα λιτότητας αλλά εντός του ευρώ ενώ το 35,4% προτιμά τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Το 8,4% δεν απάντησε.

Απότοκος και συνέχεια των απαντήσεων αυτών είναι ότι πάση θυσία στο ευρώ θέλει το 69,7% πεσμένο κατά 11 μονάδες από τη προηγουμένη δημοσκόπηση. Παρόμοιο ποσοστό, δηλαδή ένα 68,5% θα ψήφιζε μάλλον υπέρ του ευρώ σε ένα δημοψήφισμα, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ  να απαντούν υπέρ του ευρώ σε ποσοστό 53%.

Το 28,9%  απάντησε ότι δεν είναι υπερ  του ευρώ πάση θυσία.

Στην ερώτηση πως θεωρείτε ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση, το 67,8% απαντά με υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ το 19,4% με υποχώρηση των δανειστών. Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση αδιεξόδου, το 47,3% ζητά να συνεχίσει η ίδια κυβέρνηση.

Τέλος το 48,5% δήλωσε ότι θεωρεί πως η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here