Αποκάλυψη-βόμβα από το Spiegel: Επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό σε συνεργασία με τη Frontex

Περιστατικά επαναπροωθήσεων προσφύγων από το Λιμενικό σε συνεργασία με τη Frontex έφερε στο φως το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Τα συμβάντα είχαν καταγγείλει πρόσφυγες και στη συνέχεια αποδείχθηκαν από ρεπορτάζ και έρευνα των δημοσιογραφικων ομάδων Lighthouse Reports, Bellingcat, του «Spiegel», του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD και του ιαπωνικού τηλεοπτικού σταθμού Asahi TV.

Όπως αποκαλύπτεται, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοροφυλακής συμμετείχε στις παράνομες επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού και αν δεν συμμετείχε τις κατέγραφε και στη συνέχεια τις κάλυπτε.

Πηγές της FRONTEX σημειώνουν πως οι αξιωματικοί της υπηρεσίας που επιχειρούν στην Ελλάδα δείχνουν «πνεύμα συντροφικότητας» με τους Ελληνες αξιωματικούς και τους καλύπτουν, αυτολογοκρίνοντας συστηματικά τις αναφορές που υποβάλλουν στην έδρα της κεντρικής υπηρεσίας στη Βαρσοβία.

Στις αναφορές τους δεν χρησιμοποιείται ο όρος «επαναπροώθηση», αλλά «επιστροφές» ή «απελάσεις». Όπως καταγγέλλεται, οι αυτολογοκριμένες αναφορές φιλτράρονται άλλες δύο φορές, μία από την ελληνική Ασφάλεια της Λέσβου και άλλη μία από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα.

«Μέχρι να φτάσουν οι αναφορές στη Βαρσοβία, έχει αφαιρεθεί κάθε στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει υποψίες, έστω κι αν η πηγή των πληροφοριών έχει αξιολογηθεί σαν “αξιόπιστη”» αναφέρει η έρευνα.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Σκάφος της Frontex συμμετέχει ενεργά στις επαναπροωθήσεις.

2. Σκάφη της Frontex κατ’ επανάληψη παρακολουθούν περιστατικά επαναπροωθήσεων από το Λιμενικό και δεν παρεμβαίνουν για να τις αποτρέψουν, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομες.

3. Εναέρια μέσα της Frontex προσποιούνται ότι δεν βλέπου τα περιστατικά επαναπροωθήσεων.

4. Σκάφη της Frontex κατ’ επανάληψη βρίσκονται παρόντα σε παράνομες ενέργειες χωρίς να τις καταγράφουν ή να τις αναφέρουν.

5. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι δεν έχει γνώση περιστατικών επανπροωθήσεων γιατί η Frontex δεν έχει κάνει καμία σχετική αναφορά.

6. Οι επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων αφήνουν καθαρά στίγματα, τα οποία είναι ορατά σε όλα τα παραπλέοντα σκάφη και ειδικός σε θέματα ναυσιπλοΐας εξήγησε ότι μπορεί οι μικρές βάρκες να μην είναι «ορατές» αλλά τα μεγάλα σκάφη δημιουργούν κυματισμούς που δεν μπορούν να «κρυφτούν».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here