Απογειώθηκε η μεγαλύτερη σε διάρκεια πτήση που έγινε ποτέ-Απευθείας Νέα Υόρκη-Σίδνεϋ σε 19.20΄ χωρίς ενδιάμεσο σταθμό

Του Βαγγέλη Μαρκουλή

Στα 36.000 πόδια πετάει ήδη η πρώτη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτήση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Πρόκειται για πτήση της Qantas, με δρομολόγιο από την Νέα Υόρκη στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Η πτήση QF7879, απογειώθηκε στις 21:27 τοπική ώρα και αναμένεται να προσγειωθεί στο Σίδνεϋ στις 08:38 της επομένης. Συνολικά θα καλύψει την απόσταση των 16.200 χιλιομέτρων, σε 19 ώρες και 20 λεπτά, χωρίς κάποιον ενδιάμεσο σταθμό. Ο ακριβής χρόνος πτήσης, θα εξαρτηθεί βέβαια από τις καιρικές συνθήκες και την ταχύτητα του ανέμου.   Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε διάρκεια πτήση non stop που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Το αεροσκάφος είναι ένα ολοκαίνουργιο Boeing 787-9, registration VH-ZNI, το οποίο έχει ονομασθεί «Kookaburra». Για να πραγματοποιηθεί αυτή η πτήση, προηγήθηκαν μήνες προετοιμασίας προκειμένου να επιλέξουν τις σωστές παραμέτρους και κυρίως το ύψος που πρέπει να πετάξει. Όλο αυτό το διάστημα, μελετήθηκαν αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες κατά μήκος της διαδρομής. Σύνολο επιβατών και πληρώματος, 50 άτομα μόνο.

Στο πιλοτήριο θα βρίσκονται τέσσερις πιλότοι. Άλλοι δύο θα βρίσκονται σε ετοιμότητα. Συνολικά οι ώρες πτήσης τους, φθάνουν  τις 67.000 ώρες.

Το αεροσκάφος θα απογειωθεί  με φουλ καύσιμα, συνολικού βάρους 101 τόνων και έχει υπολογισθεί ότι θα περισσέψουν 6 τόνοι καυσίμου, αρκετοί για να πετάξει ακόμα για 90 λεπτά.

Το συνολικό βάρος απογείωσης για ένα 787-9 είναι 254 τόνοι. Το συγκεκριμένο απογειώθηκε με συνολικό βάρος 233 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι το μισό από του βάρος του είναι καύσιμα και το υπόλοιπο οι επιβάτες, οι αποσκευές του και ο απαραίτητος εξοπλισμός του.

Η ταχύτητα της πτήσης θα είναι περίπου το 85% της ταχύτητας του ήχου. Δηλαδή πε΄ριπου 930 χιλιόμετρα ανά ώρα. Το αρχικό του ύψος θα είναι στα 36.000 πόδια και το τελικό στα 40.000  πόδια.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, θα μελετηθεί και η συμπεριφορά πληρώματος και επιβατών σε τόσης διάρκειας πτήση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here