Αποφυλακίζεται η Εύη Στατήρη

Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών Αθηνών η Εύη Στατήρη, που διανύει την 19η μέρα απεργίας πείνας, αναμένεται να αποφυλακιστεί, γράφει η Εφ. Συν. 

Η Στατήρη διαμαρτύρεται για την παράταση της προφυλάκισής της πλέον του εξαμήνου και χωρίς κανένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο πέραν της σχέσης της με τον Γεράσιμο Τσάκαλο. 

Στις 27 Σεπτέμβρη είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας λόγω σοβαρού υπογλυκαιμικού επεισοδίου, ενώ τα τελευταία 24ωρα η υγεία της παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση, σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση.

Μάλιστα τις τρεις τελευταίες μέρες έχει εμφανίσει εικόνα οξείας γαστρεντερίτιδας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων υπότασης και αφυδάτωσης που εμφανίζει, όπως αναφέρει η γνωμάτευση.

 

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των κρατουμένων για την Ε. Στατήρη:

 Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται από προχθές το βράδυ στην πτέρυγα κρατουμένων του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας η Εύη Στατήρη, η οποία ξεκίνησε απεργία πείνας στις 14 Σεπτεμβρίου. Η Εύη Στατήρη παραμένει προφυλακισμένη –μετά τις επανειλημμένες απορρίψεις των αιτήσεών της από το αρμόδιο συμβούλιο εφετών και παρότι την περασμένη άνοιξη ως αποτέλεσμα της πολυήμερης απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων ψηφίστηκε ειδική διάταξη που αφορά την κράτηση συγγενών πρώτου βαθμού– και κατηγορούμενη για την υπόθεση της ΣΠΦ με μόνο στοιχείο τη σχέση της με το μέλος της οργάνωσης Γ. Τσάκαλο.

 Όπως λέει η ίδια, σε πρόσφατη δήλωσή της μέσα από το νοσοκομείο, συνεχίζει την απεργία πείνας «ενάντια στον βελούδινο φασισμό της δημοκρατίας που φυλακίζει ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι συγγενείς πολιτικών κρατουμένων, μόνο και μόνο επειδή αντιστέκονται στο φόβο, στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση. Η αίτηση αποφυλάκισής μου έχει ήδη κατατεθεί εδώ και είκοσι μέρες στο δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει πόσο κοστολογεί την αξία της ανθρώπινης ζωής απέναντι σε πλαστές κατηγορίες που εξυπηρετούν τα σχέδια και τα συμφέροντα της εξουσίας».

 Δεν είναι η πρώτη φορά αλλά και ούτε η τελευταία –όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη προφυλάκιση της συντρόφου του Γ. Πετρακάκου και μητέρας δύο ανήλικων παιδιών– που οι διωκτικές αρχές χρησιμοποίησαν την απαράδεκτη και εκβιαστική πρακτική της ομηρίας ανθρώπων με βάση τη συγγενική ή συντροφική σχέση τους με κάποιον κατηγορούμενο ή καταζητούμενο. Αυτήν τη φορά όμως το κάνουν αγνοώντας επιδεικτικά ακόμα και ψηφισμένο νόμο!

 Η κρίσιμη κατάσταση της υγείας της απεργού πείνας Εύης Στατήρη αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα το δίκαιο του αιτήματός της επιβάλλουν την άμεση, χωρίς μία ακόμη ημέρα καθυστέρησης, αποφυλάκισή της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here