Αποφυλακίστηκαν 1795 κρατούμενοι με το νόμο Παρασκευόπουλου

Απολυτήριο εξόδου από τις φυλακές για 1795 κρατούμενους σηματοδότησε ο νέος νόμος Παρασκευόπουλου που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Τα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη ισχύος των ευεργετικών ρυθμίσεων. Για μια πρώτη ανάσα του σωφρονιστικού συστήματος κάνει λόγο ο Νίκος Παρασκευόπουλος, που θα επιτρέψει να δοθεί χρόνος προκειμένου να σχεδιασθεί η αντεγκληματική πολιτική βασισμένη στο τρίπτυχο ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη.

paraskevopoulos-708_0

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι τις 15 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκαν με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, συνολικά 1795 αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της.  Απολύθηκαν επίσης 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, καθώς και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία. Tελικά ο Σάββας Ξηρός  δεν έκανε χρήση των διατάξεων και δεν αποφυλακίστηκε.

Ωστόσο, ο συνολικός πληθυσμός κρατουμένων της χώρας μειώθηκε όχι κατά 1795 άτομα αλλά κατά 1.200, φτάνοντας, για πρώτη φορά από το 2006, τους 10.300 εγκλείστους. Και αυτό διότι εκατοντάδες ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι παρέμεναν στα Αστυνομικά κρατητήρια επί μήνες, μεταφέρθηκαν στα καταστήματα κράτησης, όπως έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής. Η μεταφορά αυτή, όπως σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, ήταν από ανθρωπιστική άποψη σημαντική, αφού οι συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά κρατητήρια υστερούν σε σχέση με αυτές της φυλακής.

Οι κρατούμενοι, δηλαδή, που ευεργετήθηκαν από τα συγκεκριμένα μέτρα αποσυμφόρησης και απολύθηκαν ήταν  περισσότεροι των 1200.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι «μόνο με αποφασιστικά μέτρα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική υπερπλήρωση των καταστημάτων κράτησης η οποία προσβάλλει, δεκαετίες τώρα, τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού».

Ο κ.Παρασκευόπουλος χαρακτηρίζει αισθητή την αποσυμφόρηση που έγινε αλλά ανεπαρκή αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας. Παρόλα αυτά το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια ανάσα. «Τώρα», επισημαίνει, «είναι χρόνος για μελέτη, δημιουργία νέων θεσμών ή, όσο η οικονομία μας το επιτρέπει, δομών και για ανασχεδιασμό δράσεων ώστε να επιδιωχθούν οι κύριοι στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής: ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη».

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here