Αποφασιστική απάντηση ΥΠΕΞ στο Τούρκο υπουργό που αμφισβητεί το Αγαθονήσι-Καταγγέλλει την επικίνδυνη συμπεριφορά της Αγκυρας

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Δ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

Στιβαρή και αποφασιστική απάντηση στους επίσημους πλέον τουρκικούς προκλητικούς ισχυρισμούς ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί, έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», επισημαίνει το Ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.  

Είχαν προηγηθεί οι απίστευτα προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομάρ Τσελίκ, ο οποίος αμφισβήτησε πλήρως το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί, καταγράφεται σε όλους τους χάρτες και κακώς το επισκέφθηκε ο έλληνας υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, τον οποία αποκάλεσε ασόβαρο.

«Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που συνέταξαν οι συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά.

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών δεν απαντά στους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Ομέρ Τσελίκ ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δεν είναι σοβαρός πολιτικός.

Οι δηλώσεις Τσελίκ για το Αγαθονήσι

Σε συνέντευξή που έδωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι δεν πρόκειται για σοβαρό πολιτικό.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τσελίκ «δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Ελληνα υπουργό Αμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί».

Αφορμή για αυτή την επίθεση αποτέλεσε η επίσκεψη Καμμένου στο Αγαθονήσι το Πάσχα. «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση» σχολίασε ο Τσελίκ στην τουρκική τηλεόραση.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η Τουρκία δεν θα πάρει μέρος στο σόου που κάνει η Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Στην ίδια συνέντευξη σχολίασε και την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα λέγοντας ότι η χώρα μας «πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους».
Σε σχετικό δημοσίευμά της η Hyrriyet χαρακτηρίζει ως αμφισβητούμενη την κυριαρχία στο Αγαθονήσι, ονομάζοντας το νησί Εζέκ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here