Δικαστική απόφαση-σταθμό για τα προσωπικά δεδομένα, χαιρετίζει ο Σνόουντεν

 

«Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέρριψε νόμο που παρακάμπτεται καθημερινά για λόγους κατασκοπείας. Όλοι μας αισθανόμαστε πιο ασφαλείς τώρα», σχολίασε στο Twitter ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΝSA ο οποίος αποκάλυψε το εύρος του δικτύου ηλεκτρονικής κατασκοπείας των HΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το Δικαστήριο στην απόφασή του χαρακτήρισε «άκυρο» το πλαίσιο που ισχύει εδώ και 15 χρόνια για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, για εμπορικούς σκοπούς, στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το αποκαλούμενο Safe Harbour («Ασφαλές Λιμάνι»).

Τα εν λόγω δεδομένα περιλαμβάνουν κάθε πληροφορία που θα επέτρεπε την αναγνώριση ενός προσώπου με άμεσο τρόπο (όνομα, επώνυμο, φωτογραφία ή ακόμη και αποτυπώματα) ή με έμμεσο (αριθμός κοινωνικής ασφάλισης ή αριθμός πελάτη).

«Είναι η δεύτερη φορά σε ισάριθμα χρόνια που ο κόσμος μπορεί να βασιστεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων. Ευχαριστούμε, Ευρώπη», έγραψε ο Σνόουντεν.

Ο προγραμματιστής που έχει καταφύγει στη Ρωσία, καταζητείται για κατασκοπεία και κλοπή κρατικών εγγράφων και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών εάν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Σε άλλη ανάρτησή του συνεχάρη τον Μαξ Σρεμς, νεαρό Αυστριακό δικηγόρο ο οποίος είχε προσφύγει εναντίον του facebook τονίζοντας ότι με τις ενέργειές του «έκανε τον κόσμο καλύτερο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here