Αποχώρησε το ΜέΡΑ25 από τη συζήτηση της μομφής κατά Σταϊκούρα

Συνέργεια κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης και ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 από τη διαδικασία.

«Το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από την διαδικασία  καταγγέλλοντας τη συνέργεια Κυβέρνησης και Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης στην εφαρμογή του 4ου Μνημονίου του κ. Τσίπρα και στο 1ο Πολυνομοσχέδιο του 5ου Μνημονίου,  τον Πτωχευτικό σας Νόμο κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του κόμματος.

Απευθυνόμενος νωρίτερα στον απόντα πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να «περάσει ήσυχα» το νομοσχέδιο για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα και γι’ αυτόν τον λόγο δεν εμφανίστηκε στη Βουλή κατά την ψήφισή του.

«Ο Πτωχευτικός Κώδικας δεν είναι άλλος ένας νόμος. Είναι το Α και το Ω των θεμελίων μιας κοινωνίας. Σε μια χώρα στην οποία η γενικευμένη χρεοκοπία έχει αγκαλιάσει το 81% των επιχειρήσεων ενώ 600 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν πιαστεί στην κινούμενη άμμο της πτώχευσης (…) προσδιορίζει τι μπορεί να κάνει στον χρεοκοπημένο οφειλέτη όχι μόνο ο αρχικός πιστωτής αλλά τι μπορεί να κάνει, επικουρούμενο από την κρατική βία, ένα αρπακτικό ταμείο που αγοράζει προς 5% το αρχικό δάνειο», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Ε, λοιπόν, την περασμένη Πέμπτη, κ. Μητσοτάκη δεν ήρθατε… Έχετε έρθει για ήσσονος σημασίας νομοσχέδια. Και δεν ήρθατε να υπερασπιστείτε αυτό το καίριο νομοσχέδιο επειδή ξέρετε τι ποιείτε. Δεν ήρθατε για να μην σηκωθεί το θέμα – για να συγκαλυφθεί από τον κορονοϊό και να αποσιωπηθεί από το αχό του διαγγέλματός σας (…) Και το καταφέρατε: Το έκτρωμά σας δεν συζητήθηκε», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Αναφερόμενος στον Νέο Πτωχευτικό νόμο, είπε ότι η κυβέρνηση δίνει «στους στρατηγικότερους των κακοπληρωτών, δηλαδή στους τραπεζίτες και στους ολιγάρχες, τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν βίαια ΟΛΟΚΛΗΡΗ την περιουσία εκείνων, τους οποίους οι ίδιοι οι  τραπεζίτες, οι ίδιοι οι ολιγάρχες, επικουρούμενοι από εσάς τους νομοθέτες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, φέρατε σε κατάσταση γενικευμένης αδυναμίας να τηρήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις».

«Η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον κ. Σταϊκούρα είναι το ίδιο απαράδεκτη όσο και η πολιτική, και γενικότερα, η τακτική που ακολουθεί το θπουργείο Οικονομικών και ο ίδιος ο υπουργός. Αλλά η ευθύνη είναι συλλογική – είναι όλης της κυβέρνησης. Όπως ήταν και το 2015, κ. Τσίπρα που συνθηκολογήσατε με την τρόικα», είπε ακόμη ο κ. Βαρουφάκης, ενώ αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015 το χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή για την πατρίδα, ζητώντας στη συνέχεια από τον κ. Μητσοτάκη προ ημερησίας για το θέμα.

«Πάρτε το χαμπάρι όλοι εσείς του Μνημονιακού Μπλοκ. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μια κορυφαία στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όσο εγκλωβίζεται στο ψευδές αφήγημα της ηγεσίας του ότι η σύγκρουση με την τρόικα βασίστηκε σε ψευδαισθήσεις, θα βρίσκεται στον κατήφορο που έκανε το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου ΚΙΝ.ΑΛΛ». Αμέσως μετά επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλετε να μιλήσουμε για το 15; Εδώ είμαι. Οργανώστε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση. Να τα πούμε όλα! Με στοιχεία και λεπτομέρειες. Αλλιώς, πάψτε πια».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here