Αποχώρησε η ΝΔ από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Αποχώρησε η ΝΔ από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συνήλθε στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

Στην ατζέντα της συζήτησης είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν μόνον η δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με συμμετοχή ολων των κομμάτων όπως ειχε ζητησει η αντιπολίτευση.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαϊδης ζήτησαν διεύρυνση της ατζέντας και ενημέρωση για τα μεγάλα τρέχοντα θεματα της εξωτερικής πολιτικής (Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά) όμως ο υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε και ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

«Η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζια να διευρύνει την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να αποφύγει – για μια ακομα φορα – οποιαδήποτε ενημέρωση για τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανάγκασε την ΝΔ να αποχωρήσει» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα ημερησιας διαταξης του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής ειναι η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικης Ασφαλείας που έχει ζητήσει τόσο ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο επικεφαλης του Ποταμιου Σταύρος Θεοδωρακης.

Στη συνεδρίαση προσήλθαν ο πρόεδρος της Επιτροπής ‘Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κωνσταντίνος Δουζίνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Τριανταφύλλου και ο Πάνος Τριγάζης, από τη ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών Γiώργος Κουμουτσάκος και ο Γιώργος Σαββίδης (που αποχώρησαν), από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβερδος και η Σιλβάνα Ράπτη, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Κακλίκης, από τους ΑΝΕΛ ο Κωνσταντίνος Κατσίκης και ο Ελευθέριος Καραγιάννης και τέλος από την Ένωση Κεντρώων η Ελένη Μαρτσούκου.

 

Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής ΠολιτικήςΤο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συστάθηκε το 2003 και παρότι η ΝΔ καταγγέλλει ότι επί 16 μήνες δεν συνήλθε, και στο παρελθόν έχουν περάσει μεγάλα διαστήματα μα αραιές συνεδριάσεις.  Εξάλλου πριν από 12 μήνες είχε συγκληθεί για το Κυπριακό. Και το 2016 είχε συγκληθεί επίσης -για βαλκανικά θέματα. Το 2015 συνήλθε μια φορά, το 2014 τρεις φορές, το 2013 μία φορά, το 2012 επίσης μια φορά, το 2011 τρεις φορές, το 2010 μία φορά, το ίδιο και το 2009, το 2008 συνήλθε τρεις φορές, το 2007 μία, το 2006 δυο φορές και το 2005 τέσσερις φορές.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here