Αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το Γιαβούζ

Δημοσιεύματα από την Κύπρο αναφέρουν ότι το τουρκικό γεωτρύπανο έχει, πλέον, αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ. Επιβεβαιώνει η κυπριακή κυβέρνηση και αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδας sigmalive, η οποία επικαλείται την ιστοσελίδα marinetraffic, του τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο έχει αποχωρήσει από την περιοχή ανοιχτά της Καρπασίας και βρίσκεται κοντά στο λιμάνια Τασουκού.

Το Γιαβούζ βρισκόταν παράνομα εδώ και αρκετές εβδομάδες εντός κυπριακής ΑΟΖ πραγματοποιώντας έρευνες, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας έφθασαν σε οριακό σημείο. Η Άγκυρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί πολύ υψηλούς τόνους, ενώ στην αντιπαράθεση έχουν μπλεχτεί τόσο η Ελλάδα και η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ.

Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στο sigmalive πως το γεωτρύπανο έχει αποχωρήσει, συμπληρώνοντας ότι αξιολογούν την κατάσταση συλλέγοντας πληροφορίες ώστε να έχουν πιο καθαρή εικόνα.

Στον αντίποδα, τουρκικά μέσα επισημαίνουν ότι το Γιαβούζ περιμένει ανεφοδιασμό, ενώ στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επικοινώνησε σε συνέχεια της ευχετήριας επιστολής του, στα τέλη Ιουλίου, προς τον κ. Παναγιωτόπουλου για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here