Αποχώρησαν οι Θεσσαλοί και Θρακιώτες χορευτές μας όταν εμφανίστηκαν Τουρκοκύπριοι χορευτές ως «κράτος της βόρειας Κύπρου».

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων Θεσσαλίας και Εβριτών Ροδόπης αρνήθηκε να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις όπου συμμετείχε με λαβαρο- σημαία του ψευδοκράτους, ομάδα Τουρκοκυπρίων, δηλώνοντας ότι εκπροσωπούν το «κράτος της βόρειας Κύπρου».

Συγκεκριμένα, στην πόλη Μπούντβα (Budva) του Μαυροβουνίου είχε διοργανωθεί διεθνές  φολκλορικό φεστιβάλ. To  φεστιβάλ αυτό κρατάει 4 μέρες και  προσελκύει μουσικά και χορευτικά σχήματα από όλον τον κόσμο καθώς και πλήθος τουριστών.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κ. Κατερίνα Σταθοπούλου, η οποία συμμετείχε στην 30μελή αποστολή, οι διοργανωτές του φεστιβάλ προσκάλεσαν και ένα χορευτικό συγκρότημα από το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου, μη λαμβάνοντας υπόψη το μη νόμιμο της κρατικής οντότητας του και τις αντιδράσεις των δυο ελληνικών συλλόγων που συμμετείχαν.

Η αντίδραση των συλλόγων που εκπροσωπούσαν τη χώρα μας, του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων και του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης ήταν άμεση. Πρότειναν στους διοργανωτές να δεχτούν την ξένη αποστολή χωρίς το διακριτικό «σύμβολο». Η  απάντηση των διοργανωτών δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά οπότε με ομόφωνη απόφαση των μελών και των δυο φορέων, οι σύλλογοι δεν έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ. Παράλληλα ενημέρωσαν και την ελληνική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο.

Οι  δυο ελληνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι έστησαν το δικό τους… φεστιβάλ χορεύοντας από κοινού χορούς από τη Θεσσαλία και τη Θράκη. Αποχώρησαν από το φεστιβάλ και κινήθηκαν χορεύοντας στους κεντρικούς δρόμους κρατώντας τα λάβαρα τους και τις σημαίες τους και κατέληξαν στην παλιά πόλη της Budva.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here