Αποχώρησαν οι ΗΠΑ από την UNESCO για το χατήρι του Ισραήλ!!!

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση, αποχωρώντας θεαματικά απο την UNESCO («παιδί» του ΟΗΕ), την οποία διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να ελέγξει επαρκώς.

Οι Αμερικανοί είχαν χολωθεί απο καιρό για διαφορα ζητήματα, αλλά ανέβασαν τους τόνους απότομα όταν η UNESCO τον περασμένο Ιούλιο ανακήρυξε παρά τις αντιρρήσεις του Ισραήλ «προστατευόμενη περιοχή της παγκόσμιας κληρονομιάς» τη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη. Οι Αμερικανοί τότε αισθάνθηκαν  ότι «ξεχείλισε το ποτηρι» και δήλωσαν ότι προτίθενται να αποχωρησουν

Πάντως ειχαν ήδη σταματήσει από το 2011 να συνεισφέρουν οικονομικά στην Unesco επειδή η τελευταία  περιέλαβε την Παλαιστίνη στα κράτη μέλη της. Συμμετείχαν εντούτοις στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού -το οποίο αποτελείται από 58 μέλη.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco χαρακτήρισε κατά πλειοψηφία  «προστατευόμενη ζώνη» την παλιά πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή «εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας» -δώδεκα «υπέρ», 3  «κατά» και 6 αποχές

«Η απόφαση της Unesco αναφορικά με τη Χεβρώνα και τον Τάφο των Πατριαρχών είναι μια ηθική αισχύνη. Ο χωρίς σημασία αυτός οργανισμός προωθεί την ψεύτικη ιστορία. Ντροπή στην Unesco», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Αντίθετα, η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε «επιτυχία» την απόφαση.

Στη Χεβρώνα ζουν 200.000 Παλαιστίνιοι και μερικές εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι σε έναν φυλασσόμενο από στρατιώτες θύλακα, που βρίσκεται κοντά σε έναν άγιο τόπο τόσο για τους Εβραίους που τον αποκαλούν Τάφο των Πατριαρχών, όσο και για τους μουσουλμάνους που το ονομάζουν Τέμενος του Ιμπραήμ.

Οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι το μνημείο απειλείται εξαιτίας της «ανησυχητικής» αύξησης των βανδαλισμών εναντίον παλαιστινιακών ιδιοκτησιών στην παλιά πόλη, πολλές από τις οποίες αποδίδουν στους Ισραηλινούς εποίκους.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η απόφαση για τη Χεβρώνα, στην οποία η πόλη χαρακτηρίζεται «ισλαμική», απαρνείται την εβραϊκή παρουσία των 4.000 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η αιτιολογία της απόσυρσης της χώρας από τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών είναι η «συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ αλλά και οικονομικοί λόγοι».

 Στην σχετική ανακοίνωση του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει ότι η απόφαση της αποχώρησης θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν την εμπλοκή τους στον οργανισμό ως κράτος παρατηρητής, προκειμένου να συνεισφέρουν τις απόψεις και την τεχνογνωσία τους στα ζητήματα με τα οποία ασχολείται η UNESCO, όπως η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και η ελευθερία του Τύπου.

«Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες καθυστερούμενες οφειλές στην UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον οργανισμό και τη συνεχιζόμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην UNESCO» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η επικεφαλής της UNESCO, η Βουλγάρα Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε πως ενημερώθηκε επισήμως από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για την απόφαση της κυβέρνησης  Τραμπ και εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη της για αυτήν την εξέλιξη».

Στη δήλωσή της, υπογράμμισε ακόμη πως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά μια απώλεια για «την οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών» και για την πολυμερή συνεργασία.

Η UNESCO δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1947. Στόχος του Οργανισμού, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαιδεύσεως, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού.

Μέλη της UNESCO είναι σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here