Αποχωρεί η Ντέλια Βελκουλέσκου-Ο αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν νέος επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, η Ντέλια Βελκουλέσκου εγκαταλείπει τη θέση της επικεφαλής των αποστολών του ΔΝΤ στην Ελλάδα και αντικαθίσταται από τον Αμερικανό Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος βρέθηκε στο Hilton Οκτώβριο μαζί με την Βελκουλέσκου για να ενημερωθεί σε μια αποστολή αντικατάστασης, hand over mission, όπως ονομάζεται στη γλώσσα του ΔΝΤ.

Όπως ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης το cnn.gr και επιβεβαιώνουν πήγες από την Ουάσινγκτον η ανακοίνωση της αντικατάστασης της Ρουμάνας οικονομολόγου είναι θέμα ωρών.

Ο κ. Ντόλμαν ήταν μέχρι πρόσφατα ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη Λευκορωσία και σύντομα αναμένεται να αναλάβει τα ηνία στην Ελλάδα στη θέση της κυρίας Βελκουλέσκου.

Γιατί φεύγει 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της αποχώρησης  είναι η απόσταση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, το υπερατλαντικό ταξίδι και το γεγονός ότι είναι μητέρα τριών παιδιών. Σύζυγος της Βελκουλέσκου είναι ο διεθνούς φήμης ογκολόγος Βίκτορ Βελκουλέσκου (υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ) και η μόνιμη κατοικία τους είναι στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Μετά τη συμπλήρωση δύο ετών υπηρεσίας σε υπερατλαντική αποστολή τα στελέχη του Ταμείου μπορούν να ζητήσουν μετάθεση. Στην Ελλάδα η Ρουμάνα οικονομολόγος ήρθε για πρώτη φορά το 2009 και από το καλοκαίρι του 2015 ανέλαβε επικεφαλής της αποστολής στη θέση του Ινδού Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος είχε κάνει έξω φρενών με την άκαμπτη στάση του και την κυβέρνηση Σαμαρά και την κυβέρνηση Τσίπρα.

Στα δύο χρόνια της θητείας της στην Αθήνα, η Βελκουλέσκου, πιστή στην αποκρουστική και απάνθρωπη παράδοση του Ταμείου, επέδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο, ζητώντας διαρκώς περικοπές μισθών, συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων.

«Δεν σ’ αντέχω άλλο» 

Η Βελκουλέσκου ήρθε στην Αθήνα με πολύ κακές συστάσεις από την Κύπρο, όπου είχε προκαλέσει ουκ ολίγες φορές την έκρηξη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και υπουργών της κυβέρνησης. Βρέθηκε εκεί το 2013 εν μέσω ανεπανάληπτης κρίσης και κουρέματος καταθέσεων. Οι απαιτήσεις της για τις τράπεζες σε μια σύσκεψη που έγινε τον Μάρτιο του 2013 στο Προεδρικό Μέγαρο οδήγησαν εκτός ορίων τον κ. Αναστασιάδη. «Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου», φέρεται να της είπε οργισμένος πετώντας κάτω με δύναμη μια καρέκλα.

Στη Λευκωσία η Βελκουλέσκου υποστήριξε ότι για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να σταθεί στα πόδια της θα πρέπει να μειωθούν οι μισθοί των Κυπρίων κατά 25% και έφερε ως παράδειγμα την πατρίδα της τη Ρουμανία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Μόλις το άκουσε αυτό η τότε υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, της απάντησε οργισμένη ότι αυτός είναι μάλλον ο λόγος που γέμισε η Κύπρος Ρουμάνους μετανάστες και τα μπαρ Ρουμάνες και ότι στην Κύπρο έχουν μεταναστεύσει πολλοί πολίτες του πρώην ανατολικού μπλοκ ακριβώς εξαιτίας των πολιτικών που επέβαλε το ΔΝΤ. Τα δύο περιστατικά διέρρευσαν στον κυπριακό Τύπο που απέδωσε στη Βελκουλέσκου το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου».

Η οικονομολόγος του Ταμείου, 42 ετών σήμερα, είναι απόφοιτος του Λυκείου «Γκέοργκε Λαζάρ», του σχολείου της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου επί των ημερών Τσαουσέσκου. Το 1992, τρία χρόνια μετά την εκτέλεση του δικτάτορα, μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε Οικονομικά με υποτροφία προτού ενταχθεί στο δυναμικό του ΔΝΤ.
..

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here