Aπό Τρίτη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Τα σχέδια του Μαξίμου

Την Τρίτη 28 Ιουλίου, ξεκινούν τελικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων του «κουαρτέτου» των θεσμών, για τη νέα δανειακή σύμβαση που ζητεί η Ελλάδα από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM).

¨οπως όλα δείχνουν, επιλύθηκαν όλα τα τεχνικά ζητήματα που μπλόκαραν τη διαδικασία, με πιο σημαντικό την επιστολή πρόσκλησης του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση, την οποία έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με έλληνα αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters,  η ελληνική πλευρά δεν θέτει θέμα πρόσβασης της ομάδας των πιστωτών στις κυβερνητικές υπηρεσίες.«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» φέρεται να είπε.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «εάν η συμφωνία προβλέπει την επίσκεψή τους στα υπουργεία, εμείς πρέπει να το αποδεχθούμε».

Το κουαρτέτο των θεσμών επί το έργον

Αν και εκπρόσωπος της Κομισιόν, δεν επιβεβαίωσε την ακριβή ημερομηνία άφιξης των εκπροσώπων των θεσμών, οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ράσμους Ρέφερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Νικόλα Τζαμαριόλι, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναμένονται να φτάσουν στην ελληνική πρωτεύουσα έως το βράδυ της Κυριακής.

Πως θα κλείσει η νέα δανειακή συμφωνία

Στόχος των συνομιλιών Ελλάδας-κουαρτέτου, είναι να υπάρξει συμφωνία όσο πιο σύντομα γίνεται, με δεδομένο ότι στις 20 Αυγούστου, εκκρεμεί η αποπληρωμή δόσης προς την ΕΚΤ. Ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι είναι αδύνατον να κλείσει μια τόσο σημαντική δανειακή συμφωνία, σε όλες τις εξαιρετικής σημασίας πλευρές της. Η πρόβλεψη της εξέλιξης του προυπολογισμού, τα πρωτογενή πλεονάσματα ή ελλείμματα, η κάλυψη δημοσιονομικών κενών, η πρόβλεψη για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, οι μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως το ασφαλιστικό ή η αγορά εργασίας, είναι σχεδόν αδύνατο να συμφωνηθούν μέσα στις επόμενε τρεις εβδομάδες. Και φυσικά είναι πρακτικά αδύνατο  να συγκληθούν μέσα στο 15Αύγουστο τα εθνικά κοινοβούλια για να εγκρίνουν αυτή τη συμφωνία.

Γι αυτό λένε τώρα αρκετοί, πως ίσως εφαρμοσθεί και στη περίπτωση αυτή η τεχνική της χρηματοδότης γέφυρα με δάνειο από τον EFSM προς την Ελλάδα, το οποίο θα αφαιρεθεί από το συνολικό δάνειο του ESM.

Το εσωκομματικό πρόβλημα της κυβέρνησης και οι εκλογές

Μέσα στο κλίμα αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποτιμούν και τις συνέπειες μιας τέτοιας συμφωνίας στο πολιτικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ήδη πολλά εσωκομματικά προβλήματα με 38 βουλευτές του από την Αριστερή Πλατφόρμα και όχι μόνο, να μην στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης.

Πάντως, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters, o κ. Τσίπρας, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα, έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητά του, προτού κληθεί να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, είναι η διασφάλιση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Την διαβεβαίωση αυτή επανέλαβε πάντως ο πρωθυπουργός και στο γεύμα των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την 41η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Τα ίδια λένε και οι συνεργάτες του. Ότι προέχει η επίτευξη της συμφωνίας με της ρύθμισης της βιωσιμότητας του χρέους και ακολουθεί η εκκαθάριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.  Μόνο που καμιά φορά οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική και μας προλαβαίνουν…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here