Από τον Ιανουάριο το FBI είχε ειδοποιήσει την Μ15 για τον Αμπέντι

Σοβαρά ερωτηματικά για τη λειτουργία των αρχών ασφαλείας και αντικείμενο έρευνας αποτελεί η πληροφορία ότι από τον περασμένο Ιανουάριο, τρεις μήνες πριν το μακελειό στο Μάντσεστερ φέρονται να έχει ενημερώσει το FBI τη βρετανική MI5 ότι ο Σαλμάν Αμπέντι σχεδίαζε επίθεση σε βρετανικό έδαφος.

Οι πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας είπαν στους Βρετανούς ομολόγους τους ότι 22χρονος ήταν μέλος ενός πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους της Βόρειας Αφρικής, που είχε την έδρα στη βορειοδυτική Αγγλία κι ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο Αμπέντι φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, να συμπεριλήφθηκε σε αμερικανική λίστα υπόπτων για τρομοκρατική δράση το 2016, όταν περιέπεσε στην αντίληψη των μυστικών υπηρεσιών στη διάρκεια έρευνας για τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Λιβύη.

«Στις αρχές του 2017 το FBI είπε στην MI5 ότι ο Αμπέντι ανήκε σε βορειοαφρικανική τρομοκρατική συμμορία που είχε την έδρα της στο Μάντσεστερ και αναζητούσε έναν πολιτικό στόχο στη χώρα», ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στην Κυριακάτικη Mail.

«Η πληροφορία προήλθε απ’ την υποκλοπή των τηλεπικοινωνιών του από Αμερικανούς πράκτορες,οι οποίοι διενεργούσαν έρευνα για τον Αμπέντι από τα μέσα του 2016 αλλά και από πληροφορίες από την Λιβύη, όπου η οικογένειά του σχετιζόταν με τρομοκρατικές ομάδες. Μετά από αυτή την αμερικανική πληροφορία η ΜΙ5 πέρασε από μικροσκόπιο και άλλα μέλη της συμμορίας. Πιστευόταν τότε ότι ο Αμπέντι σχεδίαζε να δολοφονήσει κάποιον πολιτικό. Αλλά δεν προέκυψε κάτι άλλο από την έρευνα αυτή…»

Έρευνα της MI5 για τις αποτυχίες στην υπόθεση Αμπέντι

Η MI5 δέχθηκε έντονη κριτική για το γεγονός ότι ο Αμπέντι ήταν στο ραντάρ της αλλά διέφυγε απ’ το δίχτυ ασφαλείας και κατάφερε να προκαλέσει το μακελειό με τους 22 νεκρούς και τους 64 σοβαρά τραυματίες.

Τώρα η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας ξεκινά έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα προειδοποιητικά σήματα -τουλάχιστον τρία- ότι ο καμικάζι του Μάντσεστερ συνιστούσε απειλή.

Επίσης σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η βόμβα στο Μάντσεστερ είναι ίδια με εκείνες του Μπατακλάν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here